Masło orzechowe

Masło orzechowe

Zdjęcie - Masło orzechowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo smaczne rozpływające się w ustach masełko orzechowe, choć niema tradycyjnego koloru jak kupne ale jest bardzo smaczne a jak smakuje wprost ze słoika hm.... spróbujcie warto


  • 500 g orzeszków arachidowych solonych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru zmiksowanego na puder
  • 1 łyżeczka oleju arachidowego (niekoniecznie)
  • 250 g masła

 

( czasem do masła dodaję jeszcze odrobinę chałwy waniliowej i orzewchów pekanów - zmiksowanych )

 

Masło musi mieć temperaturę pokojową czuli powinno być dość miękkie. Orzechy zmiksować na proszek, następnie rozmiksować masło do białości dodać do tego zmiksowane orzechy oraz brązowy cukier i olej arachidowy - wszystko połączyć razem na gładką masę. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Orzeszki można wcześniej podpiec na suchej patelni.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów