Masło orzechowe
Bardzo smaczne rozpływające się w ustach masełko orzechowe, choć niema tradycyjnego koloru jak kupne ale jest bardzo smaczne a jak smakuje wprost ze słoika hm.... spróbujcie warto
- 500 g orzeszków arachidowych solonych
- 2 łyżeczki brązowego cukru zmiksowanego na puder
- 1 łyżeczka oleju arachidowego (niekoniecznie)
- 250 g masła
( czasem do masła dodaję jeszcze odrobinę chałwy waniliowej i orzewchów pekanów - zmiksowanych )
Masło musi mieć temperaturę pokojową czuli powinno być dość miękkie. Orzechy zmiksować na proszek, następnie rozmiksować masło do białości dodać do tego zmiksowane orzechy oraz brązowy cukier i olej arachidowy - wszystko połączyć razem na gładką masę. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Orzeszki można wcześniej podpiec na suchej patelni.
Smacznego