Dżem rabarbarowo-pomarańczowy
Napisałam wcześniej, że szparagi, szpinak no i rabarbar...Czyli dzisiaj będzie rabarbarowo oczywiście:-) Zrobiłam na próbę, ale na tym się na pewno nie skończy, bo pysznie wyszło. Z camembertem smakuje tak jak powinno smakować...czyli idealnie;-)
Składniki:
- 50 dkg rabarbaru,
- 1 pomarańcza,
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku,
- 20 dkg cukru.
Przygotowanie:
Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i smażyć na małym ogniu. Pomarańczę wyszorować, zmiksować razem ze skórką. Dodać do rabarbaru. Razem smażyć do momentu całkowitego rozpadu owoców - około 1h. Odstawić. Na drugi dzień znowu podgrzewać około 1 h dodając imbir. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odwrócić dnem do góry. Jeśli słoiczki mają być przechowywane dłużej najlepiej wtedy pasteryzować.