Chleb pochodzący z Toskanii , o tyle nietypowy , bo bez soli.Tak , tak... to nie błąd w druku - ten chleb jest bez soli ! ;-) Sama byłam ciekawa co z tego przepisu wyjdzie , bo jak dla mnie , to właśnie sól nadaje smaku (nie tylko chlebowi , a ogólnie potrawom).
Znowu nazbierało mi się kilka przepisów do wstawienia , tylko jakiś leń mnie dopadł i nie mogę się zebrać , żeby je tu zamieścić. Jednym z nich jest właśnie Chleb Casereccio , który wypatrzyłam na blogu Eli z My best food. Ogólnie chleby bez zakwasu nie należą do moich ulubionych i chyba wolę zamiast nich upiec po prostu bułeczki , ale od czasu do czasu wypróbowuję nowe przepisy , tak na odmianę od mojego codziennego zakwasowca.
Ostatnio jeden z najbardziej popularnych chlebków w Galerii Potraw i nie tylko tam . Przepis jest bardzo prosty - nie trzeba długo wyrabiać , wystarczy odrobina drożdży i trochę cierpliwości , bo długo rośnie . Ale opłaca się go zrobić , bo jest bardzo smaczny . W GP przepis zamieściła jswm , a super instrukcję ze zdjęciami wyprodukowała dziuunia . A potem to już poooszło ! Wszyscy pieką prosty chlebek :)
Miałam ochotę na coś drożdżowego , najlepiej z nadzieniem serowym lub z marmoladą. Przepis Bajaderki z forum Cincin wydał mi się idealny , no i nie pomyliłam się. Rogale wyszły przepyszne , właśnie takie jak chciałam - mięciutkie , nie za suche , słodkie i maślane. Część z nich zrobiłam z nadzieniem serowym (akurat miałam kawałeczek białego sera) , a resztę z marmoladą.
Koniec roku i przed nami Sylwester.Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia!Myślę,że skorzystacie z mojego przepisu na pyszne paluchy drożdżowe!Są idealne jako przekąska i to nie tylko na Sylwestra;-)
Ciabatty od innych chlebów wyróżniają się tym, że są bardziej spłaszczone i obsypane mąką. Możecie kupić je w sklepie w wersji większej, która bardziej przypomina bochenek chleba i w mniejszej, przypominającej bułeczki.
Palcami zrobić wzorek czyli wgłębienia, posmarować oliwą i wcisnąć oliwki, posypać posiekanym rozmarynem i solą morską. Odstawić jeszcze na pół godzinki a następnie piec ok 25 minut w 225 stopniach.
Wszystkie składniki połączyć razem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Jeśli potrzeba, to dodać nieco więcej mąki lub wody. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 do godzin do wyrośnięcia...
Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na bułki śniadaniowe. (...) Wspaniałe pachnące bułeczki, długo zachowujące swoją świeżość. Polecam, naprawdę są przepyszne.
Dobry chleb polega na tym, że gdy popuka się palcem wskazującym pod jego spodem to wyda „głuchy dźwięk”, a gdy zgniecie się skórkę kromki powinna ona wrócić do swojego pierwotnego kształtu. Taki właśnie jest domowy chleb tostowy z ziarnami i jeśli zrobicie z niego grzanki to przekonacie się o tym, że naprawdę smakuje jak powinien. Jest tylko zdrowszy od tego kupnego i bardziej zwarty.
Nie za słodka z czekoladową nutką i chrupiącymi orzechami, niby tylko chałka ale inaczej. Bardzo prosty przepis na chałkę, dzięki temu że ciasto może stać w lodówce kilka dni, można je przygotować wcześniej a potem tylko piec, piec i piec.