Prosty pszenny chleb na kanapki
Zobaczyłam go u Gosi i musiałam upiec....
Trochę zmodyfikowałam i wyszedł szybki, miękki i bardzo puszysty chleb z chrupiącą skórką.
Składniki:
- 320g letniej wody
- 30g miodu - u mnie gryczany - daje taki leciutki smaczek :)
- 25g świeżych drożdży
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 30g miękkiego masła
- 490g mąki pszennej 650
- 35g mleka w proszku
Wszystkie składniki połączyć razem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Jeśli potrzeba, to dodać nieco więcej mąki lub wody. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 do godzin do wyrośnięcia.
Ja wyrabiałam jak zwykle w maszynie do chleba: Na dno wlałam wodę z miodem, dodałam sól, mleko w proszku, masło, na wierzch mąkę i na koniec drożdże.
Po upływie czasu z ciasta uformować podłużny bochenek ( może być okrągły-wedle uznania) i umieść w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 50 -60 minut do napuszenia. Przed pieczeniem wierzch naciąć kilka razy ostrym nożem. W momencie wkładania chleba na dno piekarnika wlewam pół szklanki wody. Piec przez 30 minut w opadającej temperaturze (10 minut - 230*C, 10 minut 220*C, 10 minut 210*C).
Smacznego :)
Chleb został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Upiecz smakowity chleb