Pane Toscano

Pane Toscano

Chleb pochodzący z Toskanii , o tyle nietypowy , bo bez soli.
Tak , tak... to nie błąd w druku - ten chleb jest bez soli ! ;-) Sama byłam ciekawa co z tego przepisu wyjdzie , bo jak dla mnie , to właśnie sól nadaje smaku (nie tylko chlebowi , a ogólnie potrawom). W pierwszej chwili po spróbowaniu wypieku pomyślałam sobie , że zdecydowanie brakuje tu tego "czegoś" , ale z każdym kęsem smakował mi coraz bardziej. Można powiedzieć , że bez soli chleb ten wydaje się być lekko słodkawy , choć cukru też się do niego nie dodaje. Podobno we wcześniej wspomnianej Toskanii serwuje się go z mocno słonym jedzeniem , takim jak: anchovies , oliwki. W Polsce najbardziej pasowałyby chyba śledzie z beczki - nie znam nic bardziej słonego ;-))


Składniki:
- 550 g mąki chlebowej
- 350 ml wrzącej wody
- 15 g świeżych drożdży (użyłam 7 g suszonych)
- 60 ml (ok. 4 łyżki) ciepłej wody

Przesiać 175 g mąki do dużej miski , wlać gorącą wodę , zostawić na kilka minut , a następnie dokładnie wymieszać. Miskę przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i zostawić na 10 godzin.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie , dodać do miski i wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę (375 g) formując jednolite ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 - 8 minut , aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski , przykryć posmarowaną olejem folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 - 1,5 godziny lub do momentu , aż podwoi swoją objętość. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę , ugnieść i uformować kulę. Brzegi zawinąć , łącząc na środku. Położyć na posypanej mąką blasze , przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na 30 - 45 minut (aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięty bochenek lekko ugnieść (mniej więcej o połowę wysokości) , przewrócić na drugą stronę. Przykryć dużą miską i ponownie zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220 st.C. Wierzch bochenka naciąć kilkakrotnie ostrym nożem. Piec 30 - 35 minut na złoty kolor.

Kategorie przepisów