Chałka z nutellą

Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie za słodka z czekoladową nutką i chrupiącymi orzechami, niby tylko chałka ale inaczej.
Bardzo prosty przepis na chałkę, dzięki temu że ciasto może stać w lodówce kilka dni, można je przygotować wcześniej a potem tylko piec, piec i piec.

Z podanej ilości składników na ciasto można zrobić trzy albo i cztery te przepyszne chałki lub np bułeczki takie jak w tym przepisie Bułeczki cynamonowe.
Ciasto przechowujemy w lodówce w pojemniku przykrytym np lnianą ściereczką nawet cztery dni, im dłużej ciasto odpoczywa w lodówce tym jest lepsze.
Zazwyczaj pierwszą porcję ciasta zużywam już po całonocnym odpoczynku.

Składniki

  • Woda ( letnia ) – 410ml
  • Drożdże suche – 1 1/2 łyżki
  • Sól – 1 1/2 łyżeczki
  • Jajka – 5 szt
  • Miód – 1/2 szklanki
  • Masło – 1/2 szklanki
  • Mąka – 1kg
  • Orzechy laskowe – garść
  • Nutella – 4 łyżki

Sposób przygotowania

W dużej misce ( lub garnku ) mieszamy, lekko roztrzepane jajka ( 4 szt, jedno zostawiamy do przesmarowania chałki ) , miód, wodę, roztopione ( nie gorące ! ) masło, sól i drożdże, mieszamy drewniana łyżką aż składniki się połączą.
Do powstałej mikstury dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy około minuty do chwili aż nie będzie widać już kawałków suchej mąki tylko wilgotne ciasto.
Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na całą noc lub dłużej, ciasto można oczywiście wyrastać w ciepłym miejscu około 2 godzin ale smak jest lepszy jeżeli wyrasta w dłużej w lodówce.

Z ciasta urywamy kawałek wielkości grejpfruta, resztę odkładamy do lodówki.
Powierzchnię na której kładziemy ciasto obsypujemy dokładnie mąką, to samo z naszymi rękami i powierzchnią ciasta, zagniatamy ciasto w kształt piłki, zagarniając ciasto z boków pod spód i obracając je, takie działanie powinno dać nam gładką powierzchnię.
Przykrywamy ściereczką i dajemy ciastu odpocząć około 10-15 min, w tym czasie możemy uprażyć orzechy na średnio rozgrzanej patelni.

Z ciasta formujemy rękami wałek, nie rozciągamy ciasta tylko toczymy je po stole/stolnicy inaczej ciasto nam się porozrywa, uformowany wałek dzielimy na 3 równe części.
Każdą część formujemy w kolejny wałek, w każdym z nich kantem dłoni robimy wgłębienie wzdłuż wałka, do środka wkładamy nutellę i zaciągając boki zalepiamy.
Nie przejmować się jeżeli wałki będą od nutelli, skupmy się na tym aby były to 3 kawałki jednakowej długości.

Z wałków pleciemy typowy chałkowy warkocz i zostawiamy pod ściereczką na 1-1,5h żeby wyrosło.
W pojemniku roztrzepujemy jajko z jedną łyżką letniej wody, uzyskaną masą przesmarowujemy wierzch chałki i posypujemy posiekanymi orzechami, dzięki temu orzechy będą miały się do czego przyczepić a chałka nabierze pięknego koloru podczas pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni ( góra-dół ) i wkładamy chałkę, pieczemy około 25-30 minut.
Po upieczeniu wyciągamy i chłodzimy na kratce, podajemy.

Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Print Friendly Podobne wpisy: Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb pszenno-orkiszowy z płatkami Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułeczki cynamonowe z karmelem i orzechami Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMaślana chałka Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChałka wyrabiana w maszynie do chleba

Przepisy z tych kategorii

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sernik Snickers z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą
2

Sernik Snickers z masłem orzec…

food² food²
Food Square

Babeczki dyniowe z orzechami
1

Babeczki dyniowe z orzechami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Truskawkowa galaretka na orzechowym kruchym FIT

Truskawkowa galaretka na orzec…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kokosowa granola

Kokosowa granola

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Owsianka z kawą zbożową

Owsianka z kawą zbożową

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Tort czekoladowo-malinowy

Tort czekoladowo-malinowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto ambasador

Ciasto ambasador

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Prince Polo bez pieczenia + film
1

Ciasto Prince Polo bez pieczen…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Krem kakaowy
1

Krem kakaowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Muffiny cukiniowo-bananowe

Muffiny cukiniowo-bananowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Krem śliwkowo – czekoladowy
1

Krem śliwkowo – czekoladowy

napiecyku napiecyku
napiecyku