Nie ma smaczniejszych wypieków od chlebów na zakwasie żytnim. Kto spróbuje takiego domowego pieczywa już na zawsze zmieni swój gust kulinarny i podejście do chleba.
Ten przepis mój mąż otrzymał od koleżanki z pracy. Sprawdzony i praktykowany od wielu lat w jej rodzinie. Dziadek koleżanki był piekarzem i receptura na wypiek pochodzi właśnie od niego. Efekt? Chleb wyszedł naprawdę pyszny. Lekko kwaskowaty, idealny jeśli chodzi o wilgotność z cudownie chrupiącą skórką.
Płatki owsiane świetnie sprawdzają się w pieczywie, gdyż nadają miąższowi charakterystyczną konsystencję. Możecie też użyć innych płatków, czy mieszanek typu musli. Takie klasyczne płatki i bakalie świetnie sprawdzą się nie tylko w pieczywie na zakwasie, ale również tym na drożdżach.
Bułeczki z migdałami? Czemu nie- pomyślałam. Miałam ochotę na pyszną, maślaną bułkę, która idealnie pasowałaby do moich ulubionych kanapkowych dodatków- twarogu i śliwkowych powideł.
Ma on w sobie wiele błonnika i jest idealny dla osób, które chcą przestać kupować nadmuchany chleb w marketach. Jest pyszny i przy tym zdrowy, z pewnością zachęci każdego do dalszych wypieków i pomoże podtrzymać noworoczne postanowienia dotyczące aktywnego i zdrowego trybu życia.
Propozycja dla miłośników rzeczy pikantnych. (...) Zupa swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy łączącej chili z mięsem, kuminem i pomidorami. Oprócz bulionu można dodatkowo dodać szklankę czerwonego wina ale nie jest to konieczne. Jako dodatek występuje tu ser żółty marki Gouda oraz natka pietruszki ale można bardziej klasycznie ozdobić danie nachosami