Owsiany chleb na zakwasie
Ostatnio pokochałam owsiankę. Zjadam ją na śniadanie, na słodko, zwykle z dodatkiem banana, jabłka czy cynamonu. W związku z nagłym entuzjazmem (nigdy nie mogłam jej przełknąć!) w moim domu roi się od płatków owsianych na każdym kroku. Ale przecież nie służą one tylko do przygotowywania owsianki!
Płatki owsiane świetnie sprawdzają się w pieczywie, gdyż nadają miąższowi charakterystyczną konsystencję. Możecie też użyć innych płatków, czy mieszanek typu musli. Takie klasyczne płatki i bakalie świetnie sprawdzą się nie tylko w pieczywie na zakwasie, ale również tym na drożdżach. Pamiętajcie jedynie, aby nie przesadzić z ilością, bo jak każdy dodatek, obciążają ciasto i mogą zaowocować zakalcem. A tego raczej nie oczekujemy, gdy poświęcamy chlebowi 20 godzin:)
Owsiany chleb na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 20 godziny Czas pieczenia: 45 minut Całkowity czas: 20 godziny 45 minut Porcje: 1 Składniki- 125 g aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g + 100 g mąki żytniej typ 720
- 150 g mąki pszennej razowej
- 100 g górskich płatków owsianych
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą w plastikowej misce aktywny zakwas żytni (dokarmiony co najmniej 8 godzin wcześniej), 150 g mąki żytniej, 150 g mąki pszennej razowej i płatki owsiane.
- W ciepłej wodzie rozpuść sól i dodaj do mieszanki. Całość wymieszaj łyżką aż osiągnie jednolitą konsystencję, miskę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na około 12 godzin.
- Po upływie czasu wyrastania dodaj do mieszanki resztę mąki. Ciasto zagnieć rękami. Na początku będzie luźne, a potem uzyska jednolitą, dość elastyczną konsystencję.
- Formę do pieczenia (o długości ok. 20 cm) wysmaruj oliwą, obsyp mąką z pełnego przemiału, otrębami lub bułką tartą (aby ciasto nie przykleiło się do formy) i umieść ciasto w środku. Uklep ciasto w formie, przykryj materiałową szmatką i odłóż ponownie w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Gdy ciasto skończy wyrastać, przenieś je delikatnie do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut aż chleb lekko się podniesie, zbrązowieje z góry i po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niego ciasto.
- Wyjmij chleb z formy i wystudź.