Chleb mieszany na zakwasie z ziarnami
Kolejny, bardzo prosty przepis na chleb na zakwasie. Tym razem z dodatkiem ziaren słonecznika, kaszą bulgur oraz siemieniem lnianym.
Chleb mieszany zakwasie z ziarnami - Laura SKŁADNIKI NA NAMACZANKĘ:
(ziarna do namoczenia)
SKŁADNIKI:
Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek. Foremki postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (bochenki powinny powiększyć swoją objętość dwukrotnie).
Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni, te pierwsze 10 minut warto piec z parą - wystarczy na dół piekarnika wstawić blaszkę i na gorąca wlać pół szklanki wody. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200, po kolejnych 10 minutach do 180 stopni i potem piec jeszcze około 40 minut (wszystko jest zależne od wielkości bochenka). Ja w połowie pieczenia wyrzuciłam chlebki z foremek i resztę czasu piekł się na kratce.
Więcej wskazówek znajdziecie przy opisie pieczenia najprostszego chleba na zakwasie.
Chleb mieszany zakwasie z ziarnami - Laura SKŁADNIKI NA NAMACZANKĘ:
(ziarna do namoczenia)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki słoneczniku
- 1/2 szklanki kaszy bulgur (lub kuskus)
- 1 1/2 szklanki wrzątku
- czubata łyżka soli
SKŁADNIKI:
- 50 dkg mąki pszennej chlebowej
- 30 dkg mąki żytniej typ 1400
- 40 dkg zakwasu żytniego
- ok. 1/2 l wody
Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek. Foremki postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (bochenki powinny powiększyć swoją objętość dwukrotnie).
Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni, te pierwsze 10 minut warto piec z parą - wystarczy na dół piekarnika wstawić blaszkę i na gorąca wlać pół szklanki wody. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200, po kolejnych 10 minutach do 180 stopni i potem piec jeszcze około 40 minut (wszystko jest zależne od wielkości bochenka). Ja w połowie pieczenia wyrzuciłam chlebki z foremek i resztę czasu piekł się na kratce.
Więcej wskazówek znajdziecie przy opisie pieczenia najprostszego chleba na zakwasie.