Chleb razowy 80%
Bardzo smaczny, ciężki, lekko wilgotny chleb. Długo utrzymujący świeżość. Sycący znacznie bardziej niż puszyste sztuczne pieczywo z marketów. Podaję jedną z wersji tego chleba zaproponowaną przez Mirabbelkę.
Polecam.
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania 30min , czas wyrastania: 5-6h
Poziom trudności: 8/10
Składniki:
Zaczyn:
- 1/2 szklanki aktywnego zakwasu zytniego
- ok 1 szklanki letniej wody
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
Całość mieszam, zawijam folią spożywczą i odstawiam na na noc.
Do zaczynu dadaję:
- 1,5 szklanki wody
- 1 lyzke soli
- 1 lyzke cukru trzcinowego
- ok 2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki mieszam za pomocą miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego z podrośniętym zaczynem.
2. Miskę z gotowym ciastem ponownie nakrywam folią spożywczą i odstawiam na 1,5h.
3. Po tym czasie lekko podrośnięte ciasto przekładam do foremki (ciasto powinno stanowić ok 2/3 wysokości foremki) wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam ściereczką.
4. Odstawiam do wyrośnięcia na 2-4 h w zależności od mocy zakwasu i temperatury w pomieszczeniach. Gdy ciasto ładnie wypełni foremki - jest gotowe do pieczenia.
5. Piekę w 220st 45minut.
6. Bochenki studzę na kratce.
Smacznego!