Chleb razowy 80%

Chleb razowy  80%

Bardzo smaczny, ciężki, lekko wilgotny chleb. Długo utrzymujący świeżość. Sycący znacznie bardziej niż puszyste sztuczne pieczywo z marketów. Podaję jedną z wersji tego chleba zaproponowaną przez Mirabbelkę.

Polecam.

Zdjęcie - Chleb razowy  80% - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania 30min , czas wyrastania: 5-6h

Poziom trudności: 8/10

Składniki:

Zaczyn:

  • 1/2 szklanki aktywnego zakwasu zytniego
  • ok 1 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej

Całość mieszam, zawijam folią spożywczą i odstawiam na na noc.

Do zaczynu dadaję:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 lyzke soli
  • 1 lyzke cukru trzcinowego
  • ok 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki mieszam za pomocą miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego z podrośniętym zaczynem.

2. Miskę z gotowym ciastem ponownie nakrywam folią spożywczą i odstawiam na 1,5h.

3. Po tym czasie lekko podrośnięte ciasto przekładam do foremki (ciasto powinno stanowić ok 2/3 wysokości foremki) wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam ściereczką.

4. Odstawiam do wyrośnięcia na 2-4 h w zależności od mocy zakwasu i temperatury w pomieszczeniach. Gdy ciasto ładnie wypełni foremki - jest gotowe do pieczenia.

5. Piekę w 220st 45minut.

6. Bochenki studzę na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów