Focaccia ze słonecznikiem.

Focaccia ze słonecznikiem.

Zupełnie nie wiem dlaczego dopiero teraz ją upiekłam… Wygląda na to, że sporo mnie ominęło…

Jest wyborna, prosta w przygotowaniu, wyjątkowa, na swój sposób wytworna, a zarazem swojska i domowa. Pełna smaku, chrupka na zewnątrz i wilgotna, sprężysta, lekko ciągnąca w środku. Wspaniała… Sprawdzi się jako pieczywo śniadaniowe, krojona w większe kwadraty i przekrojona niczym bułka, rewelacyjnie sprawdzi się w roli kanapki z ulubionymi dodatkami. Może być niebanalnym dodatkiem do zup, drobną przekąską w ciągu dnia, a pokrojona w długie paski, zachwyci wszystkich gości – nie uwierzą, że do jej przygotowania nie wymaga ani trochę wysiłku.

Polecam każdemu, a sama będę piec ją od dziś regularnie i eksperymentować z dodatkami, chociaż zrumieniony i chrupiący słonecznik był wyjątkowo smaczny.

Zdjęcie - Focaccia ze słonecznikiem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400g mąki pszennej uniwersalnej typ 650
  • ok 350ml letniej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50ml oliwy z oliwek – użyłam aromatyzowanej suszonymi pomidorami
  • 100g ziaren słonecznika do posypania
  • mąka pełnoziarnista pszenna lub otręby do oprószenia blachy

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Zalać kilkoma łyżkami letniej wody i rozmieszać.
  • Od razu dodać pozostałe składniki i wyrobić drewnianą łyżką luźne, niemal półpłynne ciasto.
  • Prostokątną blachę o wymiarach 25x30cm posmarować oliwą z oliwek i oprószyć mąką pełnoziarnistą lub otrębami.
  • Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto i posypać ziarnami słonecznika.
  • Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 60 minut.
  • Po wyrośnięciu delikatnie przenieść do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30-35 minut na złoty kolor.

Smacznego !

Kategorie przepisów