Focaccia ze słonecznikiem.
Zupełnie nie wiem dlaczego dopiero teraz ją upiekłam… Wygląda na to, że sporo mnie ominęło…
Jest wyborna, prosta w przygotowaniu, wyjątkowa, na swój sposób wytworna, a zarazem swojska i domowa. Pełna smaku, chrupka na zewnątrz i wilgotna, sprężysta, lekko ciągnąca w środku. Wspaniała… Sprawdzi się jako pieczywo śniadaniowe, krojona w większe kwadraty i przekrojona niczym bułka, rewelacyjnie sprawdzi się w roli kanapki z ulubionymi dodatkami. Może być niebanalnym dodatkiem do zup, drobną przekąską w ciągu dnia, a pokrojona w długie paski, zachwyci wszystkich gości – nie uwierzą, że do jej przygotowania nie wymaga ani trochę wysiłku.
Polecam każdemu, a sama będę piec ją od dziś regularnie i eksperymentować z dodatkami, chociaż zrumieniony i chrupiący słonecznik był wyjątkowo smaczny.
Składniki:
- 400g mąki pszennej uniwersalnej typ 650
- ok 350ml letniej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50ml oliwy z oliwek – użyłam aromatyzowanej suszonymi pomidorami
- 100g ziaren słonecznika do posypania
- mąka pełnoziarnista pszenna lub otręby do oprószenia blachy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Zalać kilkoma łyżkami letniej wody i rozmieszać.
- Od razu dodać pozostałe składniki i wyrobić drewnianą łyżką luźne, niemal półpłynne ciasto.
- Prostokątną blachę o wymiarach 25x30cm posmarować oliwą z oliwek i oprószyć mąką pełnoziarnistą lub otrębami.
- Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto i posypać ziarnami słonecznika.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 60 minut.
- Po wyrośnięciu delikatnie przenieść do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30-35 minut na złoty kolor.
Smacznego !