Dowiedziałam się, że otrębowy chleb można spożywać już w pierwszej fazie diety Dukana. Jest niezwykle prosty w wykonaniu, potrzeba jedynie godziny, aby był gotowy do jedzenia!
dokonałam kilka podejść do chleba na bazie samych otrębów i muszę powiedzieć, że wypiek ten jest naprawdę smaczny. Nie da się ukryć, że różni się on od chleba pieczonego na mące, ale uważam, że to naprawdę ciekawa alternatywa dla osób będących na diecie, a także tych którzy lubią odżywiać się zdrowo i lekko
Ciabatty od innych chlebów wyróżniają się tym, że są bardziej spłaszczone i obsypane mąką. Możecie kupić je w sklepie w wersji większej, która bardziej przypomina bochenek chleba i w mniejszej, przypominającej bułeczki.
Jest ich tyle rodzajów, że aż trudno wymienić nazwy, ale chyba najpopularniejsze z nich to właśnie chlebki pita, czy indyjski chlebek naan. Dzięki temu, że podczas pieczenia charakterystycznie pęcznieją, można jest bez problemu rozciąć w poprzek i napełnić ulubionymi dodatkami. W ten sposób nasze placki mogą stać się nie tylko dodatkiem, ale głównym bohaterem posiłku.
Chlebek jest wilgotny, a dzięki zakwasowi charakterystyczny w smaku. Nie można także zapomnieć o zdrowotnych właściwościach ziarnistego chleba razowego. Przy tym wszystkim zachowuje on długo świeżość i wychodzą z niego fantastyczne kanapki
Chlebki Roti, które dzisiaj prezentuję nie wymagają użycia jogurtu i drożdży. Wystarczy do tego mąka pełnoziarnista (chociaż zwykła pszenna też się nada), woda i sól. Robi się je w ekspresowym tempie i są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Przepis można urozmaicić aromatycznymi przyprawami w postaci czarnuszki, kuminu, czy ziaren kolendry.
Swoje chlebki upiekłam w piekarniku, nastawiając po prostu wysoką temperaturę i program termoobieg.
Najczęściej podaje się je świeżo upieczone, polane oliwą i posypane gruboziarnistą solą oraz przyprawami. A także, tak ja na filmiku, z dobrej jakości serem i kiełbasą.
Zachęcam do spróbowania, bo to ciekawa alternatywa dla np. pszennych tortilii i fajny spód po minipizzę.
Dzisiaj naprawdę ekspresowy chlebek. Bez drożdży, bo tym razem na proszku do pieczenia więc nie ma czekania, aż wyrośnie. W sam raz kiedy późnym wieczorem zorientujecie się, że na śniadanie nie ma chleba. Jest tylko jeden mankament takiego wieczornego pieczenia - ciężko jest się powstrzymać przed ukrojeniem kromeczki.
Są nie tylko urocze, ale także pyszne. To zdecydowanie najsmaczniejsze bułki jakie upiekłam do tej pory. Są lekkie, puszyste i w porównaniu do niektórych domowych bułek, wcale nie są zbite. Po prostu idealne – bardzo polecam ten przepis
Bułki są trochę czasochłonne ale warto zaplanować sobie jeden dzień bo są naprawdę pyszne. Nadają się na kanapkę, z samym masłem smakują wyśmienicie a także są doskonałe na grzanki.
Uwielbiam pitę pod wieloma postaciami. Podobnie z resztą jak Śliwka, która prezentowała już dwa przepisy na chlebki pita – z kminkiem oraz z oliwkami.
Nastał czas, abym ja także je przekazała Wam swój przepis.