Bułeczki z przedziałkiem
Bułeczki z przedziałkiem to dla mnie smak dzieciństwa. Pszenne pieczywo było jedynym, które akceptowałam jako dziecko, ale na chleb patrzyłam też z lekkim grymasem. Od skrajności w skrajność doszłam do tego momentu, że nie wyobrażam sobie tego, aby nie urozmaicać chleby i bułki o przeróżne mąki, składniki, a nawet formy.
Dziś jednak, do kubka kawy na drugie śniadanie, miałam ochotę na puchatą bułeczkę pszenną. Zamiast kajzerek, które piekłam kilka razy, zdecydowałam się na nowe bułeczki pszenne – tym razem właśnie z przedziałkiem.
Są nie tylko urocze, ale także pyszne. To zdecydowanie najsmaczniejsze bułki jakie upiekłam do tej pory. Są lekkie, puszyste i w porównaniu do niektórych domowych bułek, wcale nie są zbite. Po prostu idealne – bardzo polecam ten przepis
Bułeczki z przedziałkiem 2.0 z 1 ocen Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours 20 mins Czas pieczenia: 15 mins Całkowity czas: 2 hours 35 mins Porcje: 8 Składniki- 500 g mąki pszennej typ 650
- 15 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 20 g masła
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki i dodajemy łyżeczkę cukru.
- W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Do drożdży wlewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i odstawiamy na minimum 5 minut.
- Do mąki dodajemy sól i cukier. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy rozczyn. Zaczynamy mieszać składniki (mikserem lub drewnianą łyżką).
- Stopniowo wlewając pozostałe mleko wyrabiamy powoli ciasto. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy ją do misy i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej porcji lepimy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, w równych odstępach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na pół godziny.
- Bułeczki chwilę przed pieczeniem oprószamy mąką. Na środku każdej bułki tępą stroną noża robimy nacięcie, aż do dołu. Czynność powtarzamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki z przedziałek pieczemy 15 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.