Ziarnisty chleb razowy na zakwasie

Zdjęcie - Ziarnisty chleb razowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z chlebów pieczonych na zakwasie zdecydowanie najbardziej lubię razowe. Dlatego chętnie próbuję różnych kombinacji smakowych wykorzystując zakwas żytni oraz mąkę żytnią razową. Idealnie z nimi komponują się ziarna słonecznika, które dodatkowo połączyłam z sezamem i otrębami.

Chlebek jest wilgotny, a dzięki zakwasowi charakterystyczny w smaku. Nie można także zapomnieć o zdrowotnych właściwościach ziarnistego chleba razowego. Przy tym wszystkim zachowuje on długo świeżość i wychodzą z niego fantastyczne kanapki :)

Jestem świadoma stereotypów dotyczących wypieku chlebów na zakwasie. Uważam jednak, że oprócz kłopotu z powodu przygotowania dzień przed pieczeniem zaczynu na bazie zakwasu, mąki razowej i wody nie powinien on sprawiać większych trudności.

Zdjęcie - Ziarnisty chleb razowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZiarnisty chleb razowy na zakwasie

Zaczyn:

  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g maki żytniej razowej
  • 200 ml letniej wody

Ciasto:

  • 520 g mąki żytniej razowej
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 100 g otrębów pszennych (+ letnia woda)
  • 30 g sezamu
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • 350 ml letniej wody

Dzień przed pieczeniem:

  1. Zakwas mieszamy z mąkę i letnią (lecz nie gorącą) wodą. Konsystencja zaczynu powinna być ciężka i gęsta. Odstawiamy na noc w ciepłe miejscy, aby przefermentował.

Dzień pieczenia:

  1. Otręby wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, tak aby je zakryła. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Mąkę mieszamy z wcześniej przygotowanym zaczynem, solą, cukrem, ziarnami słonecznika i sezamem. Dodajemy także otręby, razem z wodą w której się moczyły.
  3. Ciasto wyrabiamy mikserem i dodajemy powoli letnią wodę. Składniki mieszamy kilka minut, ciasto powinno wyjść w miarę rzadkie.
  4. Długą keksówkę smarujemy masłem. Przekładamy do niej przygotowane ciasto, by sięgało do 3/4 wysokości. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką lub dłonią zwilżoną dłonią. Przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Najpierw ciasto pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Na koniec zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut.
  6. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Korzenny chleb razowy
3

Korzenny chleb razowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni
8

Chleb żytni

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Surówka z kapusty, marchewki i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chutney z pomidorów

Chutney z pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
1

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki z wiśniami
1

Placuszki z wiśniami

figmara figmara
figowe smaki

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia