Chlebki Roti

Zdjęcie - Chlebki Roti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

O płaskich chlebkach w kuchni azjatyckiej (zwanych plackami) pisałyśmy już kilka razy. Są świetnym dodatkiem do pikantnych dań obiadowych np. sosów typu curry. Można też je śmiało potraktować jak tortillę, czy w przypadku pity rozciąć na pół i wypełnić farszem. Chlebki Roti, Naan i Pita wiele łączy, ale różnią się one sposobem wykonania.

Chlebki Naan są robione między innymi z mąki, drożdży i jogurtu naturalnego.

Chlebki Pita pięknie pęcznieją dzięki drożdżom, mące i wodzie. Można je przeciąć na pół i kieszonkę napełnić ulubionym nadzieniem.

Natomiast Chlebki Roti, które dzisiaj prezentuję nie wymagają użycia jogurtu i drożdży. Wystarczy do tego mąka pełnoziarnista (chociaż zwykła pszenna też się nada), woda i sól. Robi się je w ekspresowym tempie i są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Przepis można urozmaicić aromatycznymi przyprawami w postaci czarnuszki, kuminu, czy ziaren kolendry. Gorąco polecam :)

Zdjęcie - Chlebki Roti - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebki Roti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebki Roti /4 sztuki

  • 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70 ml wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła klarowanego ghee (lub zwykłego)
  • 2 łyżki mąki pszennej chlebowej
  1. Mąkę mieszamy z solą.
  2. Stopniowo wlewamy do mąki zimną wodę i wyrabiamy ręką ciasto.
  3. Po 2 minutach wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy resztą oliwy dłonie.
  4. Dalej wyrabiamy ciasto, jeszcze przez 2 minuty.
  5. Dzielimy je na 4 części i formujemy kulki.
  6. Każdą kulkę rozpłaszczamy, obtaczamy w mące pszennej i wałkujemy na cienki placek.
  7. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane (ghee) lub zwykłe masło.
  8. Smażymy chlebki po 2 minuty z każdej strony.
  9. Podajemy np. z sosem curry.

Przepisy z tych kategorii

Chlebek Naan
9

Chlebek Naan

tu-tusia tu-tusia
Półka z przyprawami

Tureckie placki chlebowe - pide
9

Tureckie placki chlebowe - pid…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Chlebek  naan
10

Chlebek naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ałtajskie rożki Mariany II
1

Ałtajskie rożki Mariany II

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tradycyjne curry z kurczaka
2

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Gulab Jamun - indyjskie pączki
4

Gulab Jamun - indyjskie pączki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sos chimichurri
1

Sos chimichurri

food² food²
Food Square

Indyjska mizeria, czyli raita ogórkowo-miętowa
1

Indyjska mizeria, czyli raita…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Steki z kalafiora z sosem orzechowym, marynowanym imbirem, kokosem i melisą
1

Steki z kalafiora z sosem orze…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak tandoori w aromatycznym sosie
1

Kurczak tandoori w aromatyczny…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy