Pane carasau – płaskie chlebki z Sardynii

Pane carasau – płaskie chlebki z Sardynii

Zdjęcie - Pane carasau – płaskie chlebki z Sardynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię czerpać inspiracje w kuchni z różnych stron świata. Dotyczy to także wypieku domowego chleba.

Szczególną słabość mam do wszelkiego rodzaju płaskich chlebków jak roti, naan czy pita, które pokazywałyśmy już na blogu. Przyszedł czas na może mniej popularne w Polsce chlebki, ale na pewno mocno znane w Sardynii i prawdopodobnie wypiekane w co drugim włoskim domu na wyspie.

Pane carsau nazywane też papierem nutowym, tradycyjnie piecze się w piecu opalanym drewnem. Jak dokładnie wygląda przebieg ich wykonania możecie zobaczyć w krótkiej relacji z programu Anthony Bourdain – No reservations .

Jeśli nie macie dostępu do takiego pieca, to nie macie się czym przejmować. Swoje chlebki upiekłam w piekarniku, nastawiając po prostu wysoką temperaturę i program termoobieg.

Najczęściej podaje się je świeżo upieczone, polane oliwą i posypane gruboziarnistą solą oraz przyprawami. A także, tak ja na filmiku, z dobrej jakości serem i kiełbasą.

Zachęcam do spróbowania, bo to ciekawa alternatywa dla np. pszennych tortilii i fajny spód po minipizzę :)

Zdjęcie - Pane carasau – płaskie chlebki z Sardynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pane carasau – płaskie chlebki z Sardynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pane carasau – płaskie chlebki z Sardynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pane carasau – płaskie chlebki z Sardynii Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 hour Czas pieczenia: 10 mins Całkowity czas: 1 hour 10 mins Porcje: 8 Składniki
  • 350 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 150 g semoliny
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 220 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
  1. Mąkę mieszamy z semoliną i drożdżami. Dodajemy także cukier i sól.
  2. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
  3. Po kilku minutach ciasto osiągnie formę kuli (ręcznie będzie trudno wyrobić, ze względu na semolinę).
  4. Kulę z ciasta przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
  5. Po 45 minutach, ciasto podwoi swoją objętość. Dzielimy je wtedy na 8 części.
  6. Każdą kulkę wałkujemy na obsypanej mąką stolnicy na cienki, okrągły placek.
  7. Blachę smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy na nią chlebki (ja piekłam 4 partie, bo na jednej mieściły się dwa chlebki).
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni lub 220 z termoobiegiem (ja wybrałam termoobieg).
  9. Chlebki pieczemy przez 7-10 minut, aż będą rumiane, a na ich powierzchni utworzą się pęcherze.
  10. Upieczone pane carasau polewamy oliwą i obsypujemy solą gruboziarnistą.
2.2.8

Kategorie przepisów