Chlebki pita z kminkiem
Zauważyłam, że w wielu innych kulturach, jedzenie placków jest czymś naturalnym, nieodłącznym dodatkiem do posiłku. Jest ich tyle rodzajów, że aż trudno wymienić nazwy, ale chyba najpopularniejsze z nich to właśnie chlebki pita, czy indyjski chlebek naan. Dzięki temu, że podczas pieczenia charakterystycznie pęcznieją, można jest bez problemu rozciąć w poprzek i napełnić ulubionymi dodatkami. W ten sposób nasze placki mogą stać się nie tylko dodatkiem, ale głównym bohaterem posiłku.
Dzisiaj postanowiłam, może trochę nietypowo, połączyć je z moją ulubioną „chlebową” przyprawą, mianowicie kminkiem. Kiedyś go omijałam szerokim łukiem, a dziś jestem wielką fanką.
Chlebki pita z kminkiem (8 sztuk)
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- ok. 180 ml ciepłej wody
- kminek
- Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże i sól.
- Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę, aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę.
- Zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
- Odłóż ciasto do miski, a miskę owiń folią do żywności. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość.
- Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Będzie się nagrzewał przez cały czas następnego wyrastania ciasta, aby był naprawdę ciepły.
- Ciasto wyjmij z miski na oprószoną mąką stolnicę i utwórz z niego rulon. Pokrój rulon na 8 równych części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, na kształt nieregularnego koła. Każdy placuszek posyp kminkiem (taką ilością jak lubisz). Jeśli kminek nie będzie chciał się kleić do ciasta (bo na przykład jest mocno oprószone mąką), zamocz ręce w wodzie i uklep kminek w cieście mokrymi rękami.
- Ułóż placuszki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj ją materiałową ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny.
- Po upływie tego czas wstaw placuszki do piekarnika i piecz przez ok. 8 minut, aż się podniosą i lekko zbrązowieją.
- Podawaj jako dodatek do potraw, lub faszerowane ulubionymi dodatkami.