Chleb żytni, na żytnim zakwasie to właściwie tylko mąka, sól i woda. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet.
Postanowiłam, że dam mu kolejną szansę w lassi. I było zdecydowanie lepiej, chociaż to kokosowo- cytrynowe lepiej podbiło nasze kubki smakowe. Mam jeszcze ochotę połączyć ów owoc z kurczakiem. Może to będzie strzał w dziesiątkę?
Idealnie smakują zaraz po upieczeniu, a gdy ostygną, stają się gumowe. Najlepiej wiec zaplanować spożycie ich zaraz po wyjęciu z piekarnika, co wiąże się też z ogromną smakową satysfakcją. Tym razem postawiłam na wersję na słodko.
Specyficzne w smaku, idealne dla wielbicieli chałwy, ale też kajmaku. No i osób nieposiadających maszynki do lodów. Pewnie jest bardzo przydatna, ale na razie jej nie mam;) Takie też są dobre. I przede wszystkim domowe, o smaku takim, jaki chcemy
Rozkoszowałam się wiec piękną pogodą wsłuchując się w śpiew ptaków, zajadając przepyszne owoce w maminego ogrodu. A gdy przyszła pora obiadu zjadłam tylko sałatkę sporządzoną na szybko.
Dziś proste rwanie liści. Liście sałaty i różne inne, gorgonzola, ciemne bezpestkowe winogrona, orzechy nerkowce lub włoskie. Dressing: dosłodzony trzcinowym cukrem ocet balsamico, zredukowany oraz olej z pestek dyni.
Kiedy w świąteczny lub niedzielny poranek okazuje się, że w domu brak jest chleba i brakuje też chętnych na wyjście do sklepu trzeba poszukać czegoś innego co pieczywo zastąpi. Takie placuszki są idealnym rozwiązaniem na śniadanie. Delikatne z lekko wyczuwalną ricottą podane z poranną kawą, hm...
Pokruszony ser typu feta świetnie się rozprowadził w miąższu chleba. Nie jest on mocno wyczuwalny podczas pierwszego chleba, dopiero dalej jedząc kromkę można poczuć na końcu języka smak fety.