Kurczak z piwkiem
Najlepszy kurczaczek z piwkiem lub z kostką rosołową mniam mniam chrupiący z wierzchu a wilgotny w środku i nawet pierś jest smaczna a nigdy niema komu jej zjeść bo za sucha ale nie tym razem :-) choć nie zawsze można z piwem ze względu na dziec...
KURCZAK 1,8 kg
PAPRYKA SŁODKA 1 ŁYŻKA
PRZYPRAWA KNORR ZŁOTY KURCZAK 3 ŁYŻKI
SÓL DO SMAKU
1 ŁYŻKA PAPRYKI OSTREJ
1 KOSTKA ROSOŁOWA LUB SZKLANKA PIWA
2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
3 ZĄBKI CZOSNKU ZMIAŻDŻONEGO
Kurczaka natrzeć przyprawami i polać oliwą ,pozostawić do przegryzienia na kilka godzin. Następnie do specjalnego garnka wlać rozpuszczona kostkę rosołową (ZAMIAST KOSTKI MOŻE BYĆ PIWO) i nałożyć kurczaka piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 1 godziny.
Jeśli nie mamy takiego garnka wystarczy nam słoik lub butelka żebyśmy mogli nałożyć kurczaka.