Ajerkoniak z aromatem

Ajerkoniak z aromatem

Ajerkoniak zawsze poprawia mi nastrój a może i wam poprawi w te szare zimne dni i trochę rozgrzeje w dodatku jest bardzo łatwy w przygotowaniu :-)

Zdjęcie - AJERKONIAK Z AROMATEM   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

8 ŻÓŁTEK

1 SZKLANKA MLEKA Z KARTONU

1/2 SZKLANKI SOKU POMARAŃCZOWEGO

KILKA KROPEL AROMATU POMARAŃCZOWEGO

2 SZKLANKI CUKRU PUDRU

3/4 SZKLANKI SPIRYTUSU

Żółtka utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem. (nie może być grudek cukru gdyż alkohol tego nie rozpuści)Następnie dolewamy powoli mleko , sok pomarańczowy aromat i spirytus - cały czas ucierając mikserem. Konsystencja nie może być zbyt gęsta ponieważ jak przelejemy do butelek to nam jeszcze zgęstnieje. Po rozmiksowaniu wszystkich składników przelać do butelki - przechowywać w chłodnym

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów