Sakiewki z pieczarkami

Sakiewki z pieczarkami

Bardzo smaczne sakiewki z pieczarkami na cieście drożdzowym nie tylko na święta

Zdjęcie - SAKIEWKI Z PIECZARKAMI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

60 dag MAKI PSZENNEJ

1 JAJKO

50 g DROŻDŻY

1/2 SZKLANKI MLEKA

1 ŁYŻKA CUKRU

1/2 KOSTKI MASŁA

1/2 KOSTKI MARGARYNY

50 dag PIECZAREK

2 CEBULE

SÓL I PIEPRZ


Zagrzać mleko i wsypać cukier oraz pokruszyć drożdże i wymieszać na gładka masę i zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką na Ok 30 minut. W międzyczasie wsypać do miski mąkę z solą i jajkami , rozpuścić tez masło i margarynę -przestudzić i dolać do maki wraz z wyrośniętymi drożdżami i wyrobić ciasto na gładka masę i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz ciasto przerobić i znowu do wyrośnięcia na Ok 20-30 minut. Pieczarki umyć pokroić na plasterki i usmażyć, cebulę w kostkę i usmażyć - przestudzić i posiekać - doprawić sola i pieprzem do smaku.

Po wyrośnięciu ciasto wałkować na Ok 3mm grubości ciąć kwadratu , farsz nakładamy na środek i łączymy przeciwne boki następnie zagniatając - łącząc je. Piec Ok 20 minut w nagrzanym piekarniku 180 C można posmarować rozbełtanym jajkiem przed pieczeniem.

Zdjęcie - SAKIEWKI Z PIECZARKAMI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów