Sakiewki z pieczarkami
Bardzo smaczne sakiewki z pieczarkami na cieście drożdzowym nie tylko na święta
60 dag MAKI PSZENNEJ
1 JAJKO
50 g DROŻDŻY
1/2 SZKLANKI MLEKA
1 ŁYŻKA CUKRU
1/2 KOSTKI MASŁA
1/2 KOSTKI MARGARYNY
50 dag PIECZAREK
2 CEBULE
SÓL I PIEPRZ
Zagrzać mleko i wsypać cukier oraz pokruszyć drożdże i wymieszać na gładka masę i zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką na Ok 30 minut. W międzyczasie wsypać do miski mąkę z solą i jajkami , rozpuścić tez masło i margarynę -przestudzić i dolać do maki wraz z wyrośniętymi drożdżami i wyrobić ciasto na gładka masę i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz ciasto przerobić i znowu do wyrośnięcia na Ok 20-30 minut. Pieczarki umyć pokroić na plasterki i usmażyć, cebulę w kostkę i usmażyć - przestudzić i posiekać - doprawić sola i pieprzem do smaku.
Po wyrośnięciu ciasto wałkować na Ok 3mm grubości ciąć kwadratu , farsz nakładamy na środek i łączymy przeciwne boki następnie zagniatając - łącząc je. Piec Ok 20 minut w nagrzanym piekarniku 180 C można posmarować rozbełtanym jajkiem przed pieczeniem.