Ciasto z nutellą i orzechami
składniki:
40 dag mąki
4 dag drożdży
15 dag cukru
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka
odrobina soli
dodatkowo:
mały słoiczek nutelli
10 dag zmielonych orzechów włoskich
Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić, przestudzić i połączyć z mąką, cukrem waniliowym i drożdżami. Dodać jajko i sól. Wyrobić ciasto podsypując mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, można śmiało rozwałkować na pokaźny prostokąt. Wysmarować obficie nutellą i posypać zmielonymi orzechami. Następnie ciasto zrolować i pokroić w plastry grubości około 4 do 5 cm. Układać luźno na blasze i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto posmarować jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie obsypać cukrem pudrem i zmielonymi orzechami.
Przy pałaszowaniu ciepłego ciasta, polecam kubek zimnego mleka:)
Inspiracją do upieczenia tego ciasta był przepis z gazety "Twoje imperium"