Ciasto z nutellą i orzechami

Zdjęcie - Ciasto z nutellą i  orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

składniki:

40 dag mąki

4 dag drożdży

15 dag cukru

1 szklanka mleka

1/2 kostki margaryny

1 torebka cukru waniliowego

2 jajka

odrobina soli

 

dodatkowo:

mały słoiczek nutelli

10 dag zmielonych orzechów włoskich

 

Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić, przestudzić i połączyć z mąką, cukrem waniliowym i drożdżami. Dodać jajko i sól. Wyrobić ciasto podsypując mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, można śmiało rozwałkować na pokaźny prostokąt. Wysmarować obficie nutellą i posypać zmielonymi orzechami. Następnie ciasto zrolować i pokroić w plastry grubości około 4 do 5 cm. Układać luźno na blasze i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto posmarować jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie obsypać cukrem pudrem i zmielonymi orzechami.

Przy pałaszowaniu ciepłego ciasta, polecam kubek zimnego mleka:)

Inspiracją do upieczenia tego ciasta był przepis z gazety "Twoje imperium"

 

Zdjęcie - Ciasto z nutellą i  orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Ciasto z nutellą i  orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     Zdjęcie - Ciasto z nutellą i  orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Ciasto z nutellą i  orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy