W zasadzie ta potrawa należy do tych "na winie", czyli co się pod rękę nawinie. Bez specjalnego zastanawiania się na proporcjami wyszła bardzo ciekawa słodko-kwaśna kompozycja smakowa.
Zrobiłam zupę z pomidorków koktajlowych, jako że akurat miałam je pod dostatkiem. Uważam, że nie ma nic lepszego niż pomidorowa ze świeżych, dojrzałych pomidorów. Słodkie pomidorki koktajlowe także świetnie nadają się do tej roli.
Błyskawiczna i niezwykle smaczna wersja makaronu z sercami karczochów. Pappardelle to ten rodzaj makaronu o szerokich wstęgach, świetnie trzymający sos i dobrze komponujący się z plastrami szynki.
Śliwek jeść nie lubię, za to ciasto, czy deser w którym grają pierwsze skrzypce owszem. Tak więc, z kilku przyniesionych śliwek z babcinej działki postanowiłam zrobić galaretkę.
Przepyszna kukurydza o wspaniałym smaku masła, czosnku i lekko pikantnej indyjskiej przyprawy tandoori. Niby zwykłe, pieczone kolby, a jednak nie do końca tak banalne, jak mogłoby się wydawać.
Zaniedbałam trochę muffinki - ostatnio na blogu pojawiły się w zeszłym roku. Niesłusznie. Wprawdzie nie są już aż TAK modne, ale co z tego, skoro dają nieskończenie wiele możliwości łączenia smaków i są idealne do zabrania - na zajęcia, do pracy, na piknik albo wycieczkę. Ostatnio wypróbowałam muffinki naśladujące Welsh rarebit - sosu na bazie ostrego sera z dodatkiem m.in musztardy, zwykle podawanego na toście. Okazały się naprawdę dobre. Z wyczuwalnym smakiem sera, o ciekawej, sprężystej konsystencji, świetne na śniadanie.
Dzisiaj pyszny deser - Lasagne czekoladowo - miętowa! Bardzo orzeźwiająca i bardzo ciesząca oko :) Ten deser na pewno zrobi furorę na każdym przyjęciu. Deser jest prosty i szybki :-) Smak kremu możemy modyfikować, zamiast mięty możemy dać ekstrakt waniliowy albo zamiast bitej śmietany dać mus owocowy, też będzie pyszna :-)
Kupuję piękne, świeże kolby kukurydzy. Dwie tylko - po jednej dla mnie i dla P., za mało, jak się okazało, bo śmiało wciągnęlibyśmy więcej, takie dobre! I znów, najprościej. Gotowana, z lekko solonym masłem, włoskim pecorino i solą morską.