Budyniowe naleśniki
Dodatek budyniu - u mnie waniliowego - nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Miłe urozmaicenie zwykłych naleśników. Polecam.
Przepis na jedną porcję (na 4 naleśniki):
- 45 g mąki pełnoziarnistej
- łyżka proszku budyniowego
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słodzik/cukier/syrop z agawy do smaku [nie dodałam]
Suche składniki wymieszać, wbić jajko, dolać mleko i wodę. Miksować przez około 2 minuty, masę wylewać na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażyć kilka minut, uważając przy przewracaniu naleśników na drugą stronę - są dosyć delikatne.
Przepis cytowany za Shayday.
Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie gęsty jogurt i podsmażone jeżyny z odrobiną cukru.