Wieprzowina ze śliwkami po chińsku
Schab nadziewany śliwkami jest bardzo dobrze znany w kuchni polskiej. Po drugiej stronie globu śliwki również dodaje się do wieprzowiny, tyle że w zupełnie inny sposób... :)
Do przyrządzenia tego chińskiego dania potrzebny jest sos śliwkowy. Od pewnego czasu asortyment produktów azjatyckich jest coraz łatwiej dostępny, zwłaszcza w dużych hipermarketach, co bardzo mnie cieszy. Sos śliwkowy widziałam w kilku sklepach, jednak patrząc na skład, stwierdziłam, że wielkiej filozofii w nim nie ma. Obawiając się, że reszta sosu mogłaby się zmarnować, zrobiłam go sama, łącząc kwaskowate powidła śliwkowe z łyżeczką sosu sojowego i odrobiną sproszkowanego chili. Wydaje mi się, że uzyskałam podobny efekt smakowy ;) Podobny sos, tyle że od podstaw, robiła 2 lata temu na swoim blogu Grażyna - warto zajrzeć i zobaczyć :)
A samo danie? Było pyszne i cudownie aromatyczne :)
WIEPRZOWINA ZE ŚLIWKAMI PO CHIŃSKU
(na 4 porcje)
450g wieprzowiny (najlepiej polędwiczki),
1 łyżka mąki kukurydzianej,
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 łyżki chińskiego wina ryżowego (zastąpiłam zwykłym białym wytrawnym winem),
4 łyżeczki jasnego brązowego cukru,
szczypta mielonego cynamonu,
2-3 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
2 cebule dymki,
4 łyżki sosu śliwkowego,
1 łyżka sosu hoisin,
150ml wody,
odrobina sosu chili
do dekoracji:
5-6 szt. czerwonych śliwek (można zastąpić czerwoną śliwką typu renkloda),
1 łyżka oleju,
cebulka dymka do przybrania
Wieprzowinę pokroić w plastry.
Wymieszać mąkę kukurydzianą, sos sojowy, wino ryżowe, cukier i cynamon. Tak powstałą marynatą zalać mięso, wymieszać, przykryć folią i odstawić co najmniej na 30 minut, a najlepiej na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie w woku rozgrzać olej. Wyjąć mięso, zachowując resztki marynaty i smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty. Dodać posiekany czosnek i cebulkę dymkę (wraz ze szczypiorem), sos śliwkowy, sos hoisin, wodę oraz sos chili. Zamieszać, zagotować i zmniejszyć temperaturę. Przykryć i gotować na małym ogniu 8-10 minut. Dodać zachowaną wcześniej marynatę i gotować jeszcze przez 5 minut.
Umyte śliwki pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i lekko obsmażyć na oleju. Gotowe danie przybrać cząstkami śliwek i posiekaną cebulką dymką.
(źródło: książeczka "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")
Do przyrządzenia tego chińskiego dania potrzebny jest sos śliwkowy. Od pewnego czasu asortyment produktów azjatyckich jest coraz łatwiej dostępny, zwłaszcza w dużych hipermarketach, co bardzo mnie cieszy. Sos śliwkowy widziałam w kilku sklepach, jednak patrząc na skład, stwierdziłam, że wielkiej filozofii w nim nie ma. Obawiając się, że reszta sosu mogłaby się zmarnować, zrobiłam go sama, łącząc kwaskowate powidła śliwkowe z łyżeczką sosu sojowego i odrobiną sproszkowanego chili. Wydaje mi się, że uzyskałam podobny efekt smakowy ;) Podobny sos, tyle że od podstaw, robiła 2 lata temu na swoim blogu Grażyna - warto zajrzeć i zobaczyć :)
A samo danie? Było pyszne i cudownie aromatyczne :)
WIEPRZOWINA ZE ŚLIWKAMI PO CHIŃSKU
(na 4 porcje)
450g wieprzowiny (najlepiej polędwiczki),
1 łyżka mąki kukurydzianej,
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 łyżki chińskiego wina ryżowego (zastąpiłam zwykłym białym wytrawnym winem),
4 łyżeczki jasnego brązowego cukru,
szczypta mielonego cynamonu,
2-3 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
2 cebule dymki,
4 łyżki sosu śliwkowego,
1 łyżka sosu hoisin,
150ml wody,
odrobina sosu chili
do dekoracji:
5-6 szt. czerwonych śliwek (można zastąpić czerwoną śliwką typu renkloda),
1 łyżka oleju,
cebulka dymka do przybrania
Wieprzowinę pokroić w plastry.
Wymieszać mąkę kukurydzianą, sos sojowy, wino ryżowe, cukier i cynamon. Tak powstałą marynatą zalać mięso, wymieszać, przykryć folią i odstawić co najmniej na 30 minut, a najlepiej na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie w woku rozgrzać olej. Wyjąć mięso, zachowując resztki marynaty i smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty. Dodać posiekany czosnek i cebulkę dymkę (wraz ze szczypiorem), sos śliwkowy, sos hoisin, wodę oraz sos chili. Zamieszać, zagotować i zmniejszyć temperaturę. Przykryć i gotować na małym ogniu 8-10 minut. Dodać zachowaną wcześniej marynatę i gotować jeszcze przez 5 minut.
Umyte śliwki pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i lekko obsmażyć na oleju. Gotowe danie przybrać cząstkami śliwek i posiekaną cebulką dymką.
(źródło: książeczka "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")