Szaszłyki drobiowe z owocami
Nadchodzący weekend zapowiada się całkiem ładnie. Kto wie, może to już ostatni raz, aby urządzić grillowanie na łonie natury? Miłośników połączenia mięsa z owocami zapraszam więc na pyszne szaszłyki z grilla.
Składniki na 4 duże szaszłyki:
300 g filetu z piersi indyka lub kurczaka
jeden świeży ananas
8 moreli lub nektarynek
50 g suszonych śliwek (mogą być również świeże śliwki, np. węgierki)
2 cebule cukrowe
Marynata:
50 ml oliwy
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
łyżeczka majeranku
Mięso pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj składniki marynaty i włóż do niej mięso na co najmniej dwie godziny. Ananasa obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój na kawałki, morele podziel na połowy i usuń pestki. Wyjmij mięso z marynaty, lecz zalewę zachowaj. Nabijaj składniki szaszłyków na patyczki w dowolnej kolejności, następnie posmaruj zachowaną zalewą. Grilluj z początku na górnym poziomie grilla, pod koniec schodząc niżej. W czasie grillowania również możesz smarować szaszłyki marynatą.