Szaszłyki drobiowe z owocami

Nadchodzący weekend zapowiada się całkiem ładnie. Kto wie, może to już ostatni raz, aby urządzić grillowanie na łonie natury? Miłośników połączenia mięsa z owocami zapraszam więc na pyszne szaszłyki z grilla.

Składniki na 4 duże szaszłyki:

300 g filetu z piersi indyka lub kurczaka 

jeden świeży ananas

8 moreli lub nektarynek

50 g suszonych śliwek (mogą być również świeże śliwki, np. węgierki)

2 cebule cukrowe

Marynata:

50 ml oliwy

2 łyżki płynnego miodu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego

1/2 łyżeczki białego pieprzu 

szczypta pieprzu cayenne

łyżeczka majeranku 

Mięso pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj składniki marynaty i włóż do niej mięso na co najmniej dwie godziny. Ananasa obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój na kawałki, morele podziel na połowy i usuń pestki. Wyjmij mięso z marynaty, lecz zalewę zachowaj. Nabijaj składniki szaszłyków na patyczki w dowolnej kolejności, następnie posmaruj zachowaną zalewą. Grilluj z początku na górnym poziomie grilla, pod koniec schodząc niżej. W czasie grillowania również możesz smarować szaszłyki marynatą.

Zdjęcie - Szaszłyki drobiowe z owocami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy