Tartaletki brzoskwiniowe z serem pleśniowym

Tartaletki brzoskwiniowe z serem pleśniowym
Zdjęcie - Tartaletki brzoskwiniowe z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wspominałam już o podobnym połączeniu smaków przy robieniu Croissantów śniadaniowych, wtedy jednak była to nektarynka. Prawdę mówiąc, obie poddane obróbce termicznej niewiele różnią się w smaku. Spotkałam się już z tekstami typu "Otwieram bloga, super croissant, myślę sobie zjadłbym go i nagle patrze a tu nektarynka blee", z kolei Tosia twierdzi, że to połączenie musi być wyjątkowo obrzydliwe:) Ale nie moi drodzy! Spróbujcie sami! Takie babeczki są bardzo łatwe i nie wymagają poświęcenia dużej ilości czasu. Dla mnie idealne do podgryzania na imprezie i z pewnością mogłyby uratować sytuację w przypadku nagłej wizyty gości, jako że potrzebujemy naprawdę niewielu składników.
Tartaletki brzoskwiniowe z serem pleśniowym (ok. 10 sztuk)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie
- 1 brzoskwinia
- 200g sera pleśniowego typu lazur
- 2 łyżki śmietany 36%
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki suszonego tymianku
- oliwa

- migdały/ fasolki lub inne produkty, które mogą obciążyć ciasto francuskie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Rozwiń ciasto francuskie i wytnij kółka (najlepiej używając odwróconej szklanki) o średnicy 9cm. Formę do muffinków wysmaruj oliwą/masłem dokładnie w każdej dziurce. W poszczególnych dziurkach umieść kółka z ciasta francuskiego wciskając je w foremki. Do środka włóż kwadrat papieru do pieczenia i wysyp do środka migdały/fasolki jak na zdjęciu poniżej.
Piecz przez około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmij papier i migdały i piecz jeszcze 5 minut.
Przygotuj farsz. Poszatkuj brzoskwinię i ser pleśniowy i połącz je ze sobą w misce. Dodaj miód, tymianek i śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Każdą upieczoną foremkę z ciasta francuskiego wypełnij farszem i piecz przez najbliższe 5-10 minut, tak aby ser się rozpuścił. Udekoruj paskami brzoskwini.

Zdjęcie - Tartaletki brzoskwiniowe z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śliwka

Kategorie przepisów