Pikantne oblicza harissy
Tajemnicza harissa to pikantna pasta stosowana w kuchni arabskiej. Jej głównymi składnikami są papryczki chilli, czosnek i oliwa. Z resztą składników można improwizować dodając np. pomidory lub przyprawy. Wykorzystując suszone chilli, (które dostałam w prezencie z Indii ) zrobiłam harissę w dwóch odsłonach. Pierwszą z nich, bardziej tradycyjną przyprawiłam suszoną kolendrą i kuminem. Pozostawiłam w niej pestki papryczek, więc wyszła piekielnie ostra! Ostrość dipu była na granicy wytrzymałości, dlatego robiąc drugą harissę, usunęłam pestki i dodałam suszone pomidory, a i tak była pikantna! Harissę z suszonymi pomidorami podałam na nachosach, ozdabiając je i przełamując pikantny smak słodkim miąższem granatu. Notkę nie bez powodu dodaję w piątek, w końcu zaczyna się weekend, a dip z papryczek chilli to idealna propozycja na przystawkę imprezową :)
Diabelsko pikantna harissa
12 suszonych papryczek chilli
4 ząbki czosnku
60 ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka kolendry
łyżeczka kuminu
łyżeczka pieprzu
4 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta soli
Chilli wrzucamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na pół godziny. Odsączamy z wody, usuwamy szypułki papryczek (jeśli nie chcemy zbyt ostrej harissy - także usuwamy nasiona). Wszystkie składniki ze sobą łączymy i miksujemy za pomocą blendera. Harissa jest gotowa!
Harissa z suszonymi pomidorami, podana z granatem, na nachosach
8 suszonych papryczek chilli
2 ząbki czosnku
7 suszonych pomidorów
60 ml zalewy z suszonych pomidorów (lub oliwy)
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
miąższ z granatu
nachosy
Chilli wrzucamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na pół godziny. Następnie usuwamy szypułki i nasiona papryczki i łączymy je z ząbkami czosnku, suszonymi pomidorami, oliwą, cukrem i pieprzem - miksujemy blenderem na gładką masę.
Harissą smarujemy nachosy i posypujemy je miąższem z granatu.
Tosia