Zucchini bread pancakes
Już dawno nie było na blogu placuszków. Ale jak już się pojawiły, to nie byle jakie;) Pełnoziarniste zucchini bread pancakes, czyli przypominające chlebek cukiniowy, popularny w Stanach Zjednoczonych, zwykle z cynamonem i orzechami włoskimi lub pekanami. To ciasto przyjęło się również u nas, nie widzę powodu, by podobnie nie mogło być i z takimi placuszkami. Zwłaszcza że często mamy problem z nadmiarem "ogródkowych" cukinii, a w sklepach też jej nie brakuje. To bardzo uniwersalne warzywo i w takiej formie sprawdza się świetnie. Te placuszki są idealne na śniadanie (choć ja akurat miałam ochotę zjeść je na obiad;D), zdrowe, sycące i pyszne.
Pełnoziarniste placuszki z cukinią
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (75g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju
- 4-5 łyżek mleka
- 1 szklanka cukinii startej na tarce
o małych oczkach (ok. 1 1/2 niewielkiej)
- garść orzechów włoskich
- syrop klonowy do polania
1) Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
2) W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki.
3) Dolać je do suchych i dokładnie wymieszać,
ew. dolać więcej mleka, by ciasto nie było zbyt gęste.
4) Rozgrzać nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu.
5) Nakładać porcje ciasta i smażyć z dwóch stron po 1-2 minuty.
6) Podawać z orzechami i syropem klonowym.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba sztuk: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 65 kcal