Owoce uwięzione w lodzie, czyli sorbet z owocami
Jeżeli Wasze dzieci nie lubią jeść owoców, to ta wersja lodów na pewno je przekona. Owoce na patyku to wspaniała przekąska, która pokaże, że jedzenie owoców nie musi być nudne. Ja do swoich lodów użyłam świeżego mango, nektarynki i borówki amerykańskie, ale lody można przygotować z rożnych owoców sezonowych, nawet takich z zalewy. Pamiętać trzeba, że niestety nie można użyć owoców wcześniej mrożonych.
Całość wypełniłam sokiem z grejpfruta. Jeżeli Wasze pociechy nie lubią smaku tego owocu, użyj soku z jabłek albo innych słodkich owoców.
- świeże owoce sezonowe
- sok jabłkowy albo grejpfrutowy Dodatkowo:
- foremka do lodów
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj foremki do lodów.
2. Jeżeli używasz większych owoców np. mango, pokrój je na małe kawałki. Inne owoce jak borówki amerykańskie opłucz pod bieżącą wodą i odcedź.
3. Włóż do foremki owoce.
4. Wlej do foremki sok (dla lepszego efektu wizualnego użyj bardzo klarownego soku), aż po brzegi.
5. Włóż lody do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
6. Wyjmij lody kilka minut przed podaniem, aby mogły lekko odtajać, inaczej ciężko będzie je wyjąć z foremki.
Smacznego!
Ilość porcji: x 6 Czas przygotowania: 5min