Rustykalny chleb z gruszką

Rustykalny chleb z gruszką

Zdjęcie - Rustykalny chleb z gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na ten chleb pochodzi z pięknej francuskojęzycznej strony Le Pétrin. Wypiek ma miękki miąższ, mąka żytnia nadaje mu charakteru a gruszki świetnie dopełniają smak. Pozostaje świeży przez 2 dni, świetnie smakuje lekko tostowany. Idealny np. do serów.

Zdjęcie - Rustykalny chleb z gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/składniki na 3 średnie chleby/
- 900-950 g mąki pszennej np. luksusowej - 100 g mąki żytniej, może być razowa - 25 g soli - 30 g świeżych drożdży - 700 g wody lub wody zmieszanej z mlekiem - 80 g miodu - 80 g masła - 1 łyżeczka ziaren wanilii - 400 g gruszek pokrojonych w kostkę


Uwaga : ciasto jest dosyć lepkie! Można je wyrobić ręcznie lub robotem (również w maszynie do chleba)
W dużej misce wymieszać 900 g mąki pszennej, mąkę żytnią i sól. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim pokruszone drożdże oraz wodę i miód (można też wcześniej rozpuścić drożdże w małej ilości wody). Najpierw mieszać ciasto drewnianą łyżką zaczynając od środka, następnie wyrobić ciasto ręką, aż będzie spójne (jeśli ciasto bardzo mocno się klei do rąk, można pozostawić je na 5-10 min, by mąka wchłonęła jak najwięcej wody). Następnie dodajemy masło w kawałkach i wyrabiamy (najpierw delikatnie, potem mocniej), by wytworzył się gluten. Jeśli wyrabiamy mikserem – najpierw 5-7 min na średniej szybkości, później 7-9 min na wyższej szybkości. Na koniec wyrabiania ciasto ma być jednolite, miękkie i elastyczne, nie klei się do ręki (czuć jego lepkość, jego kawałki jednak nie przyczepiają się do ręki). Dodać kawałki gruszki oraz wanilię delikatnie wyrabiając ciasto i dodając jak najmniej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny (ciasto ma podwoić objętość). Przełożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę i odgazować składając je 2-3 razy. Podzielić na 4 równe części , lekko ( musiałam podsypać sporo mąki) posypać mąką i lekko uformować w niezbyt ścisłą kulę. Pozostawić na 15 min. Następnie uformować końcowe, ścisłe kule lub przełożyć je do keksówek albo ułożyć je na papierze do pieczenia pozostawiając min. 5 cm odstępu między nimi. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 h 30 min. Piekarnik nagrzać do 220°C wstawiając małe naczynie z wodą.
Chleby lekko spryskać wodą.Piec chleby 30 min, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić chleby jeszcze na 5 min. Studzić na kratce. Smacznego!:)



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów