Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie
Chlebów na zakwasie, z chrrrupiącą skórką i z dodatkiem najwartościowszej mąki jaka istnieje chyba nie trzeba reklamować. Sam obroni się smakiem. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu szczególnie jeśli zamierzacie upiec chleb na święta, ale wciąż zastanawiacie się jaki.
To jest mój numer jeden ostatnich tygodni.
/ przepis od Liski/
- 100 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 100 g wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
Następnie dodać:
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 (jeśli używamy razowej, należy zwiększyć ilość wody)
- 400 g mąki pszennej
- 230 g wody
1- łyżeczka miodu
- 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
- 1,5 łyżeczki soli
Ciasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek (okrągły, podłużny) i przełożyć go do koszyka oprószonego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką). Odstawić do wyrastania na ok. 30-45 minut. Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C- jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem, a jeśli nie, z blachą wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyć na łopatę do chleba (jeśli nie mamy łopaty, to od razu do piekarnika na gorący kamień/blachę).
Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza. Piec ok. 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 st C. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego! Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________
- 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 100 g wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
Następnie dodać:
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 (jeśli używamy razowej, należy zwiększyć ilość wody)
- 400 g mąki pszennej
- 230 g wody
1- łyżeczka miodu
- 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
- 1,5 łyżeczki soli
Ciasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek (okrągły, podłużny) i przełożyć go do koszyka oprószonego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką). Odstawić do wyrastania na ok. 30-45 minut. Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C- jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem, a jeśli nie, z blachą wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyć na łopatę do chleba (jeśli nie mamy łopaty, to od razu do piekarnika na gorący kamień/blachę).
Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza. Piec ok. 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 st C. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego! Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________