Chleb ze skórką pomarańczową

Zdjęcie - Chleb ze skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z wszystkich bochenków chleba, które robię przecież tak często, najbardziej lubię te, które są wytrawne, ale mają w sobie jakiś niewielki, słodki dodatek. Uwielbiam do ciasta chlebowego dodawać rodzynki, suszoną żurawinę, daktyle, czy suszone figi. Po prostu nie mogę się obyć bez tego drobnego przełamania smaku.

Zdjęcie - Chleb ze skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Często piekę też bochenki dla znajomych. Czasami w podziękowaniu za jakąś przysługę, czasami od tak, bo przecież każdego cieszy bochenek domowego chleba, nie nafaszerowany sztucznymi składnikami. Gdy robię chleb dla kogoś po raz kolejny zawsze słyszę „dodaj te suszone figi”, albo „ten z suszoną żurawiną był najlepszy”. Najwyraźniej takie przełamanie odpowiada nie tylko mi.

Zdjęcie - Chleb ze skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co dziwne, nie eksperymentowałam wcześniej zbyt dużo z kandyzowaną skórką pomarańczową. A przecież i ona świetnie nadaje się do wspomnianego przełamania smaku. Zrobiłam więc to dzisiaj i jestem tak samo zadowolona jak z każdego innego:)

Chleb ze skórką pomarańczową Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ok. 250 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i skórkę pomarańczową.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
  3. Zagniataj i dolewaj aż ciasto chlebowe osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i będzie przypominać ciepłą plastelinę.
  4. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Włóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej, 25-centymetrowej foremki. Uklep.
  6. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw ciasto i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
  9. Wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe precle z jogurtem i makiem
1

Orkiszowe precle z jogurtem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny