Chleb ze skórką pomarańczową

Zdjęcie - Chleb ze skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z wszystkich bochenków chleba, które robię przecież tak często, najbardziej lubię te, które są wytrawne, ale mają w sobie jakiś niewielki, słodki dodatek. Uwielbiam do ciasta chlebowego dodawać rodzynki, suszoną żurawinę, daktyle, czy suszone figi. Po prostu nie mogę się obyć bez tego drobnego przełamania smaku.

Zdjęcie - Chleb ze skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Często piekę też bochenki dla znajomych. Czasami w podziękowaniu za jakąś przysługę, czasami od tak, bo przecież każdego cieszy bochenek domowego chleba, nie nafaszerowany sztucznymi składnikami. Gdy robię chleb dla kogoś po raz kolejny zawsze słyszę „dodaj te suszone figi”, albo „ten z suszoną żurawiną był najlepszy”. Najwyraźniej takie przełamanie odpowiada nie tylko mi.

Zdjęcie - Chleb ze skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co dziwne, nie eksperymentowałam wcześniej zbyt dużo z kandyzowaną skórką pomarańczową. A przecież i ona świetnie nadaje się do wspomnianego przełamania smaku. Zrobiłam więc to dzisiaj i jestem tak samo zadowolona jak z każdego innego:)

Chleb ze skórką pomarańczową Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ok. 250 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i skórkę pomarańczową.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
  3. Zagniataj i dolewaj aż ciasto chlebowe osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i będzie przypominać ciepłą plastelinę.
  4. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Włóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej, 25-centymetrowej foremki. Uklep.
  6. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw ciasto i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
  9. Wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!
1

Bostock. Francuski patent na d…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Roszponka, ciecierzyca, pomarańcza - sałatka.

Roszponka, ciecierzyca, pomara…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
1

Domowa kandyzowana skórka poma…

food² food²
Food Square

Sałatka z kurczakiem i pomarańczą

Sałatka z kurczakiem i pomarań…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym
2

Owsianka z pomarańczami, orzec…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii
1

Sałatka z czerwonych pomarańcz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…
1

Tarta z pieczonymi jabłkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pączki z nutką pomarańczy
2

Pączki z nutką pomarańczy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kisiel mandarynkowy
1

Kisiel mandarynkowy

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Korzenny syrop mandarynkowy
1

Korzenny syrop mandarynkowy

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki