Mowa oczywiście o warzywach wiosennych, których nieprzebrane ilości pojawiły się na rynku. Ponieważ mają w swoim składzie więcej wody i mniej włókien, czas pieczenia znacznie się skróci. Młode ziemniaki i marchewkę można po uprzednim dokładnym umyciu piec w skórce. Pieczone warzywa będą smaczną alternatywą dla warzyw gotowanych
Pyszna letnia zupa z mlodej kalarepki i kalafiora, lekka i dietetyczna. Dwa skladniki, niewiele pracy, a efekt smakowy znakomity. Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjatkowo aromatyczna.
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić i zmielić wraz z białym serem. Obrać cebulę, posiekać w drobną kostkę i przesmażyć na złoto, a następnie dodać wraz z masłem do masy ziemniaczano-serowej i doprawić do smaku solą i pieprzem...
Bób i obrane ziemniaki gotujemy al dente, bób obieramy, ziemniaki kroimy w plastry. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i podduszamy z dodatkiem łyżeczki soli, tak długo, aż zrobi się szklista. Do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy 2/3 startego żółtego sera, podgrzewamy, aż się roztopi, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem
Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące.
Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad.
Gwarantuję, że będziecie najedzeni, albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę!