Przepis, który wykorzystuje się w mojej rodzinie od lat. I to głównie na wigilijną wieczerzę. Ale nie ma tego złego za 11 miesięcy przypomnę Wam o nim :) Poza tym kto powiedział, że ryba po grecku może być tylko potrawą wigilijną? Ryb należy jeść więcej! Dlatego proponuję Wam przygotować to danie na dowolną okazję. Albo bez okazji.
Do tej pory robiłam tego typu kluski/knedle na bazie ziemniaków, natomiast te składają się głównie z bułki. Z tego powodu jest to świetny sposób na zagospodarowanie czerstwych, pszennych bułek :) Kluski najbardziej smakowały nam odsmażane na maśle. Polecam :)
Roladki z kurczaka nadziewana szpinakiem i ricottą, ugotowane na parze. Bardzo lekkie, dietetyczne i pyszne danie. Kurczak dzięki gotowaniu na parze jest wilgotny i soczysty, a szpinak z ricottą to połączenie doskonałe! Gorąco polecam!
Są bardzo fajne, mięciutkie, a te które odgrzewałam kolejnego dnia wystarczyło położyć na gorącą patelnię i potrzymać 20 sekund z każdej strony i były jak świeżo pieczone.
Naleśniki ze szpinakiem smakują wybornie, kto takie jadł ten wie najlepiej. Tym razem jednak, szpinak i ciasto naleśnikowe wzbogaciłam parmezanem a charakteru plackom nadaje wędzony łosoś. Całość doskonale komponuje się z kwaśną śmietaną i pachnącym koperkiem.
Mieszanka serów w makaronie i sos pomidorowy to naprawdę pyszny, bezmięsny obiad. Użyłam surowych muszli ale zrobiłam taką ilość sosu aby były całkowicie w nim zanurzone i dlatego ładnie mi się zapiekły i były miękkie.
Szwedzkie torty w wersji wytrawnej robione są w bardzo wielu konfiguracjach. Są torty na bazie łososia lub innych ryb, krewetek, raków, ale również wędlin czy jajek. Jako dodatek świeże warzywa, zioła nieraz owoce. Przepięknie zdobione i niesamowicie zdrowe. Taki tort postawiony na stole zdecydowanie będzie największą jego ozdobą.