Warzywa i pieczarki obrać i umyć. Cebulę pokroić w ćwierćplastry, pora w półplastry, pozostałe warzywa (oprócz kapusty) i pieczarki zetrzeć na grubej tarce.W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać starte warzywa, por i pieczarki, wrzucić ziele, liść laurowy i pokrojone śliwki, doprawić trochę sosem sojowym, solą i pieprzem, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
Jesień póki co jest piękna, ciepła i złota, dlatego sezon grillowy trwa w najlepsze. Zmieniają się tylko trochę składniki i dodatki na bardziej sezonowe.
Pyszne roladki a'la kebab na klarowanym maśle rozpływają się w ustach na sam i widok zachciało mi się jeść kiedy je zobaczyłam na tym blogu , naprawdę są wyśmienite i zachwycają smakiem. Polecam
Jesień w pełni, a jak jesień to oczywiście pyszne, słodkie i soczyste śliwki. Ale tym razem nie w cieście czy bułeczkach. Dzisiaj przed Wami śliwki jako dodatek, albo nawet kwintesencja genialnych pieczonych żeberek. Po upieczeniu śliwki całkowicie się rozpadły tworząc genialny aksamitny, gęsty sos.
Smaczne pieczone udka o słodko-korzennym smaku, którego zasługą jest chutney z mango użyty do marynaty. A do tego przepyszna, orzeźwiająca salsa z mango i pomidorów, która doskonale komponuje się z mięsem. Wspaniały, tropikalny obiad na niekoniecznie tropikalne, polskie lato ;)
Przedstawiam dziś jednonaczyniowy i szybki obiad, propozycję na danie szybkie, smaczne i wyjątkowe. Ze względu na dodatek szafranu i kaparów - wręcz eleganckie!
Kurczak z pieczoną papryką, marchewką i cebulą w gęstym sosie na bazie pomidorów z dodatkiem cukinii, pieczarek i ziemniaków doskonale sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu. Pięknych i soczystych warzyw mamy teraz wszędzie w bród, korzystajmy więc! Polecam!