Kurczak z pieczonymi warzywami
Uczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole, gdyż było przepyszne! Kurczak z pieczoną papryką, marchewką i cebulą w gęstym sosie na bazie pomidorów z dodatkiem cukinii, pieczarek i ziemniaków doskonale sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu. Pięknych i soczystych warzyw mamy teraz wszędzie w bród, korzystajmy więc! Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak z pieczonymi warzywami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 kawałki kurczaka, piersi lub udek
- 1 duża cebula, obrana i pokrojona w grubsze plasterki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona 1 cm paski przekrojone na połówki
- 1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki
- 2 duże ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli
- 250 g pieczarek, pokrojonych plasterki
- 1 mała cukinia. pokrojona w plasterki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- cukier do smaku
- 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 łyżka odsączonych kaparów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Umyte i osuszone części kurczaka ułóż na blaszce, natrzyj oliwą i dopraw porządnie solą i pieprzem z obu stron.
- W dużej misce umieść paprykę, cebulę i marchewkę i wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek i 1/2 łyżeczki soli. Rozłóż je równomiernie na blaszce do pieczenia.
- Piecz warzywa na górnej półce piekarnika, a kurczaka na dolnej przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka a warzywa przełóż na dolną półkę i piecz kolejne 15 minut.
- W międzyczasie w większej patelni rozgrzej oliwę, włóż czosnek i chili i smaż przez około 30 sekund. Dodaj Pieczarki i smaż, często mieszając, przez około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Następnie wlej wino i gotuj na dużym ogniu przez 30 sekund.
- Po tym czasie wlej bulion i dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, cukinię, kurczaka, pieczone warzywa i kapary. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 35 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Chicken with roasted vegetables
(4 servings)
Ingredients:
- 4 pieces of chicken, breasts or thighs
- 1 large onion, peeled, halved and sliced
- olive oil
- salt and pepper
- 1 red or yellow bell pepper, cut into 1 cm strips lengthwise, then cut in half
- 1 carrot, peeled and sliced
- 2 large garlic cloves, peeled and minced
- ½ teaspoon crushed red pepper flakes
- 250 g button mushrooms, sliced
- 1 small zucchini. sliced
- 1/2 cup dry white wine
- 2 cups chicken stock
- 400 g can chopped tomatoes
- 60 g tomato paste
- 1/2 tsp teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon dried basil
- sugar to taste
- 300 g potatoes, peeled and thinly sliced
- 1 tablespoon drained capers
Preparation:
- Preheat oven to 200 oC. Place chicken pieces on a roasting pan, brush with olive oil on both sides, season both sides with salt and several grinds of pepper.
- Put peppers, onions and carrots in a large bowl, toss with 1 tablespoon olive oil and 1/2 teaspoon salt. Spread them out on a roasting pan.
- Cook vegetables on the upper shelf of the oven and chicken on the lower shelf. After 25 minutes, remove the chicken and let it cool. Move the vegetables to the lower shelf, toss them, and roast for an additional 15 minutes.
- Meanwhile heat olive oil in a large pan on medium heat, add garlic and red pepper flakes and cook for about 30 seconds. Add mushrooms and cook, stirring often, for about 5 minutes, until the mushrooms lose their water and start to brown. Add white wine and cook, stirring, for 30 seconds.
- Stir in stock, tomatoes, tomato paste, spices and salt. Bring to a boil, lower heat and simmer for 10 minutes. Add potatoes, zucchini, chicken, roasted vegetables, and capers. Bring to a gentle simmer and cook, uncovered, for 35 minutes, until potatoes are tender and the sauce has thickened a bit. Season, to taste, with sugar, salt and pepper.
Enjoy!