Glazurowane udka kurczaka z salsą mango
Smaczne pieczone udka o słodko-korzennym smaku, którego zasługą jest chutney z mango użyty do marynaty. A do tego przepyszna, orzeźwiająca salsa z mango i pomidorów, która doskonale komponuje się z mięsem.
Wspaniały, tropikalny obiad na niekoniecznie tropikalne, polskie lato ;)
GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z SALSĄ MANGO
(4 porcje)
8 podudzi (pałek) z kurczaka,
3 łyżki chutney'a z mango (kupionego lub domowej roboty),
1 łyżeczka musztardy dijon,
1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej),
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
½ łyżeczki kurkumy,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz
salsa:
1 duże, dojrzałe mango,
1 duży lub 2 małe pomidory,
½ czerwonej cebuli,
1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry
Mango obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w kostkę podobnej wielkości, usuwając część nasienną. Cebulę drobno posiekać. Mango, pomidory, cebulę i kurkumę wymieszać, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Schłodzić w lodówce.
Udka umyć, osuszyć, ostrym nożem ponacinać w kilku miejscach skórkę.
Chutney z mango wymieszać z obiema musztardami, papryką w proszku, kurkumą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu. Powstałą marynatą posmarować udka (część marynaty zostawić na później).
Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec bez przykrycia w 200 stopniach przez około 40 minut. W trakcie pieczenia ze dwa razy posmarować udka pozostałą marynatą.
Upieczone udka podawać z ryżem i salsą.