Takie pierogi robię raz lub dwa razy w roku , wtedy kiedy są świeże jagody. Na ogół robię farsz tylko z owoców, tym razem dodałam też serek mascarpone którego resztka leżała w lodówce. I to był strzał w dziesiątkę!
Zamiast mąki pszennej, która lubi utwardzać placuszki, dodaję zdrowszą mąkę dyniową, a sos wzbogacam cynamonem w efekcie otrzymujcie pyszne, szybkie i zdrowe danie. Cukinia odkwasza organizm i poprawia przemianę materii, pomidory natomiast swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają głównie dzięki dużej zawartości antyoksydantów i likopenu.
Tak tak – kasza jaglana w ostatnim czasie totalnie zawładnęła moją kuchnią, a co za tym idzie – moim żołądkiem! No i dobrze, bo jak wszyscy wiemy kasza jaglana odpowiednio przyrządzona jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale i zdrowa.
Połączenie mięsa drobiowego ze szpinakiem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami tworzy fantastyczną całość, która zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie - moja wersja na sałatce z selera naciowego z dipem czosnkowym.
Postanowiłam ostatnio poeksperymentować z różnymi mąkami. Zakupiłam kilka nawet już. Pierwsza poszła na próbę jaglana, którą zastąpiłam zwykłą mąkę i zrobiłam te oto placuszki. Dodałam ricottę, żurawinę i startą gorzka czekoladę. Placuszki wyszły bardzo smaczne, na śniadanko do konfitury, dla dzieci super.
Jakiś czas temu wypróbowałam bardzo ciekawy przepis na placuszki z mielonych migdałów i nasion chia. Są bez glutenu, bez jajek, bez cukru, bez mąki i wegańskie ;) Ale nie jest to tak ważne jak fakt, że są przepyszne! Rozpływają się w ustach i mają wspaniały aromat.