Falafele na sałatce z selera naciowego
Falafel - arab. فلافل falāfil, hebr. פלאפל falafel, znany w Egipcie jako طعمية ṭa‘mīya pieczone kotleciki z przyprawionej ciecierzycy . Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie - moja wersja na sałatce z selera naciowego z dipem czosnkowym.
Skład :
Puszka ciecierzycy konserwowej – można ugotować ją również samemu
połowa cebuli
1 ostra papryczka chilli
natka pietruszki
2 małe ogórki małosolne lub konserwowe
kawałek pora
1 jajo od kur nietorturowanych
Przyprawy : curry, kumin, kardamon, kolendra, kurkuma
Dip : jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól, pieprz
Sałatka : seler naciowy, rzodkiewka, ogórek świeży, papryka, natka pietruszki, szczypiorek + sos vinegrete
Przygotowanie :
Ciecierzycę odsączamy z wody, wrzucamy do blendera wraz z pokrojoną cebulą, papryczką, pietruszką, ogórkami, porem, jajem oraz przyprawami i miksujemy na gładką masę. Jeżeli konsystencja będzie za rzadka możemy dodać trochę płatków owsianych – nie używam bułki tartej – wymieszać i odstawić na 15 minut , aby masa zgęstniała a płatki wchłonęły nadmiar wilgoci.
Z powstałej masy formujemy dowolnej wielkości i kształtu kotleciki, ja robię coś w rodzaju hamburgerów za pomocą oringu , wkładamy je do pieca rozgrzanego do 200 stopni i grillujemy przez około 15 do 20 minut , tak by się zrumieniły od góry. Ja zazwyczaj wykładam je na blaszce pokrytej folią aluminiową. Dobrze pieką się w piekarniku z funkcją grilla od góry. Oczywiście można je też usmażyć na patelni , najlepiej na oleju kokosowym, ale pieczone zdrowsze.
Do naszej masy możemy dodać zawsze inne składniki np. podsmażone pieczarki z cebulą, startą marchewkę, koperek, muszą to być jednak składniki , które nie puszczą nam wody do masy. Ogórków małosolnych użyłem ze względu na to , że jest na nie sezon , zimą można użyć kiszonych lub konserwowych.
…gotowe…smacznego…
Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem.
[ Paul McCartney ]