Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem pomidorowym

Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem pomidorowym

Ostatnia wizyta na targu warzywnym zaowocowała skrzynką pomidorów i sporej wielkości cukinią, wybraną pieczołowicie przez moje dzieciaki ze sterty równie dorodnych i cudownie pokrzywionych cukinii. Swoją drogą wybór cukinii na obiad zawdzięczamy pewnie tym dziwacznym kształtom jakie może przyjmować to pyszne i wszechstronne warzywo. Mimo, iż ciężko czasem namówić dzieci do zjedzenia czegoś zielonego to w tym przypadku placuszki nie musiały długo czekać na dziecięcą aprobatę. Zamiast mąki pszennej, która lubi utwardzać placuszki, dodaję zdrowszą mąkę dyniową, a sos wzbogacam cynamonem w efekcie otrzymujcie pyszne, szybkie i zdrowe danie. Cukinia odkwasza organizm i poprawia przemianę materii, pomidory natomiast swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają głównie dzięki dużej zawartości antyoksydantów i likopenu.
Zdjęcie - Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok 3 porcje Czas przygotowania: 25 min
ok 1.5 kg cukinii
1 jajko
ok 4 łyżki mąki dyniowej
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia


Sos pomidorowy
ok 2 kg pomidorów
1 cebula
ok 3 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta cynamonu
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
natka pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek 








Przygotowanie:

1. Sos pomidorowy - pomidory kroimy w kostkę, posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy w szerokim rondlu na oliwie z oliwek, kiedy się zeszkli dorzucamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, chilli, cynamonem i gotujemy na dużym ogniu ok 20 min, sos powinien zgęstnieć, a pomidory się rozpaść, jeśli pomidory nie były wystarczająco słodkie można dodać ok 1 łyżki miodu 2. Cukinię dokładnie oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki usuwamy pestki, pozostałą część ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko i mąkę dyniową, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przewracamy placuszki bardzo delikatnie, przekładamy placuszki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiaru oleju 4. Podajemy z gorącym sosem pomidorowym i posiekaną pietruszką

*mąkę dyniową można dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub zmielić pestki dyni w młynku

Zdjęcie - Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów