Naleśniki jaglane ( z kaszy jaglanej )
Tak tak – kasza jaglana w ostatnim czasie totalnie zawładnęła moją kuchnią, a co za tym idzie – moim żołądkiem!
No i dobrze, bo jak wszyscy wiemy kasza jaglana odpowiednio przyrządzona jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale i zdrowa.
Zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
A przy tym – jest lekko strawna i polecana osobom będącym na diecie.
Dziś mam dla Was przepis na naleśniki.
Naleśniki z kaszy jaglanej – uniwersalne w smaku, delikatne, i takie które można podawać z przeróżnymi, ulubionymi dodatkami.
Świetnie smakują na słodko – z dżemem, nutellą, kremem czekoladowym, cukrem pudrem …. na wytrawnie – z mięsem, warzywami, sosem … albo na słono – zapiekane w ulubionym serem.
Lekkie, smaczne, szybkie!
Koniecznie wypróbujcie!
Idealny pomysł zarówno na leniwe śniadanie, jak i obiad.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* kasza jaglana ( ugotowana ) – 1 pełna szkl
* mleko ryżowe – ok.3/4 szkl
* mąka kukurydziana – 3 łyżki
* jajko – 1 szt
* olej kokosowy ( inny tłuszcz ) do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
wypłukaną kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy, a następnie miksujemy z mlekiem, mąką, jajkiem oraz odrobiną oleju.
Smażmy na złoto na mocno rozgrzanej i odrobinę natłuszczonej patelni.
Smacznego!