Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu.
Czwarty wpis świąteczno-noworoczny - sałatka śledziowa . Miałam ochotę na sałatkę z dodatkiem śledzi , ale nie mogłam się zdecydować , którą wybrać . W końcu po lekturze kilku różnych przepisów wymyśliłam własną . Całkiem jadalna wyszła ;-)
Piąty wpis to ... śledzie , bo dawno ich nie było ;))) Zrobiłam eksperymentalnie śledzika według przepisu podanego przez Yfcię w Galerii Potraw . Jeżeli lubicie pikantno-słodkie smaki , to ta potrawa jest właśnie dla Was .
Zasmażane buraczki zawsze były moja ulubiona jarzynką do obiadu. Moja Mama często przygotowywała(i przygotowuje )je do kotletów mielonych, ciemnego miesa w sosie, koniecznie do golonki, a także na świeta do pieczeni wieprzowej. Ja natomiast wersje tradycyjna wzbogacam jabłkiem i śmietaną.
Kapustę ugotować, mocno odcisnąć z wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojone grzyby. Suszone grzyby(wcześniej namoczone i ugotowane) pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników. Całość przesmażyć, doprawić sola i pieprzem do smaku. Do farszu dodać odrobinę bułki tratej.
Te pierożki zabieram dzisiaj na jasełka w szkole mojego syna i jego pierwszą klasową Wigilię. Można jeść je jako przystawkę do barszczu, można też osobno jako drobną wytrawną przekąskę. Ciasto jest kruche i delikatne. Zdecydowanie jest to udany wypiek.
Niektórzy Kaszubi dodają do ziemniaków starte jabłka. Taką właśnie wersję wypróbowałam i jestem zachwycona smakiem tych placków. Jabłka delikatnie łagodzą i osładzają placki, nie dominując nad ziemniakami. Szczerze polecam! Ta wersja placków ziemniaczanych w mojej ocenie wygrywa ze wszystkimi innymi.
Teraz miałam ochotę na soczewicę. Kupiłam ją dość dawno i tak sobie leżała w szafce aż się doczekała i powstała z niej naprawdę dobra zupa. Jest lekka a jednocześnie sycąca.