Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

2-3 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1 łyżka kolendry w ziarnach

1 łyżka kuminu

1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Placki: 1 kg ziemniaków

1 cebula

kilka łyżek mąki

szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm).

Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut.

Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać.

W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.

Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem.

Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Placki po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Flaki po warszawsku

Flaki po warszawsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Stek wołowy

Stek wołowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ogon byka w winie Rioja. Barcelona subiektywnie i slow……

Ogon byka w winie Rioja. Barce…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wołowina w czerwonym winie (przepis tradycyjny i na Thermomix)

Wołowina w czerwonym winie (pr…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Flaki wołowe
1

Flaki wołowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Steak bavette, czyli steak z łaty wołowej z maślano-sezamowym sosem

Steak bavette, czyli steak z ł…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Przepisy z tych kategorii

Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym
3

Delikatne pulpeciki z indyka i…

Beti Beti
kruche babeczki

Pasta z pieczonego kurczaka
4

Pasta z pieczonego kurczaka

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty
2

Pieczeń ze schabu z miodowo –…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Korma z jagnięciną

Korma z jagnięciną

Dzi Dzi
karmelowy

Kurczak z cytryną i rozmarynem

Kurczak z cytryną i rozmarynem

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Warzywa na ciepło z indykiem i sosem winegret

Warzywa na ciepło z indykiem i…

Beti Beti
kruche babeczki