Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

2-3 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1 łyżka kolendry w ziarnach

1 łyżka kuminu

1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Placki: 1 kg ziemniaków

1 cebula

kilka łyżek mąki

szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm).

Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut.

Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać.

W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.

Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem.

Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Placki po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fioletowe ziemniaki - co z nich zrobić? Chipsy! - sprawdź przepis

Fioletowe ziemniaki - co z nic…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Wytrawne gofry wegańskie z batatami

Wytrawne gofry wegańskie z bat…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Tortilla de patatas
1

Tortilla de patatas

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tortilla z chorizo i batatem

Tortilla z chorizo i batatem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie

Tarta ziemniaczano cebulowa z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Kopytka pietruszkowe
1

Kopytka pietruszkowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Ekspresowe tacos z kurczakiem

Ekspresowe tacos z kurczakiem

food² food²
Food Square

Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem
1

Roladki drobiowe z żurawiną i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chili con carne - pyszna papryka z mięsem
4

Chili con carne - pyszna papry…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem

Makaron z białą kiełbasą, bruk…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem
1

Kurczak w sosie pomarańczowym…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Tortilla z chorizo i batatem

Tortilla z chorizo i batatem

Tyna Tyna
In cooking we trust