Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

2-3 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1 łyżka kolendry w ziarnach

1 łyżka kuminu

1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Placki: 1 kg ziemniaków

1 cebula

kilka łyżek mąki

szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm).

Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut.

Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać.

W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.

Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem.

Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Placki po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa z fasolą i mięsem mielonym

Zupa z fasolą i mięsem mielony…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Phở . Wietnamska zupa z francusko-chińskimi korzeniami

Phở . Wietnamska zupa z francu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej

Kaczka pieczona w glazurze pom…

Dzi Dzi
karmelowy

Kurczak w cieście kokosowym

Kurczak w cieście kokosowym

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kotlety mielone mojej babci (zapiekane)
1

Kotlety mielone mojej babci (z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Wędlina z indyka bez azotanów. Dieta - szybka przemiana
1

Wędlina z indyka bez azotanów.…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Pączki ziemniaczane
2

Pączki ziemniaczane

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ziemniaki zapiekane z serem i boczkiem
3

Ziemniaki zapiekane z serem i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kurczak pieczony z ziemniakami Hasselback
1

Kurczak pieczony z ziemniakami…

food² food²
Food Square

Obłędnie pyszny gulasz warzywny

Obłędnie pyszny gulasz warzywn…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Gołąbki z ziemniakami, bekonem i parmezanem. Dla Niej i dla Niego!

Gołąbki z ziemniakami, bekonem…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Puree ziemniaczane z mascrapone

Puree ziemniaczane z mascrapon…

Dzi Dzi
karmelowy