Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

2-3 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1 łyżka kolendry w ziarnach

1 łyżka kuminu

1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Placki: 1 kg ziemniaków

1 cebula

kilka łyżek mąki

szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm).

Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut.

Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać.

W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.

Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem.

Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Placki po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tatar

Tatar

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto

Pasztet z wątróbek drobiowych…

Dzi Dzi
karmelowy

Königsberger Klopse - Klopsiki królewieckie
1

Königsberger Klopse - Klopsiki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym
1

Policzki wieprzowe w sosie chr…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Schab duszony w kiszonej kapuście
1

Schab duszony w kiszonej kapuś…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Roladki schabowe z wędzoną śliwką

Roladki schabowe z wędzoną śli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami

Gulyásleves - węgierska zupa g…

food² food²
Food Square

Fasola Jaś z suszonymi śliwkami

Fasola Jaś z suszonymi śliwkam…

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz węgierski
3

Gulasz węgierski

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową
4

Węgierski paprykarz z polędwic…

Dzi Dzi
karmelowy

Gulasz po węgiersku
8

Gulasz po węgiersku

napiecyku napiecyku
napiecyku

Węgierska zupa gulaszowa
2

Węgierska zupa gulaszowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis