Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

2-3 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1 łyżka kolendry w ziarnach

1 łyżka kuminu

1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Placki: 1 kg ziemniaków

1 cebula

kilka łyżek mąki

szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm).

Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut.

Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać.

W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.

Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem.

Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Placki po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Flaki inaczej, czyli z fasolą i papryką
1

Flaki inaczej, czyli z fasolą…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Golonka z indyka duszona w warzywach
2

Golonka z indyka duszona w war…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Filet z indyka caprese
2

Filet z indyka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem
1

Szaszłyki z kurczakiem i anana…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Szaszłyki z karkówki
1

Szaszłyki z karkówki

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Kopytka jaglane
1

Kopytka jaglane

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Shepherd's pie - angielska  zapiekanka pasterska

Shepherd's pie - angielska za…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kopytka z marchewką i zieloną pietruszką w sosie  porowym

Kopytka z marchewką i zieloną…

figmara figmara
figowe smaki

Kotlety ziemniaczane
1

Kotlety ziemniaczane

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi z nadzieniem z groszku, ziemniaków i fety
1

Pierogi z nadzieniem z groszku…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ruskie w kremie groszkowym

Pierogi ruskie w kremie groszk…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com