Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

2-3 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1 łyżka kolendry w ziarnach

1 łyżka kuminu

1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Placki: 1 kg ziemniaków

1 cebula

kilka łyżek mąki

szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm).

Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut.

Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać.

W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.

Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem.

Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Placki po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Filet indyka z szynkowara
1

Filet indyka z szynkowara

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku
1

Chrupiące nuggetsy z indyka pi…

Beti Beti
kruche babeczki

Saltimbocca alla romana z indyka
1

Saltimbocca alla romana z indy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Eskalopki z indyka
1

Eskalopki z indyka

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Orientalny kurczak w coca coli
2

Orientalny kurczak w coca coli…

Dzi Dzi
karmelowy

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
1

Pulpety z indyka w sosie pomid…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami

Zapiekanka makaronowa z kurcza…

Dzi Dzi
karmelowy

Eskalopki z indyka
1

Eskalopki z indyka

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Naleśniki pomidorowe ze szpinakiem i parmezanem
1

Naleśniki pomidorowe ze szpina…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Łosoś w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami

Łosoś w kremowym sosie z bekon…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kotlety siekane z kurczaka z boczkiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Kotlety siekane z kurczaka z b…

Beti Beti
kruche babeczki