Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

2-3 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1 łyżka kolendry w ziarnach

1 łyżka kuminu

1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Placki: 1 kg ziemniaków

1 cebula

kilka łyżek mąki

szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm).

Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut.

Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać.

W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.

Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem.

Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Placki po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Langosz
1

Langosz

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pogacze – węgierska przekąska do piwa
2

Pogacze – węgierska przekąska…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Leczo z cukinią i wołowiną

Leczo z cukinią i wołowiną

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Węgierska zupa  gulaszowa
5

Węgierska zupa gulaszowa

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Langosz- węgierski fast food
2

Langosz- węgierski fast food

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gulasz węgierski
1

Gulasz węgierski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Babka ziemniaczana
3

Babka ziemniaczana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek

Sałatka z młodych ziemniaków,…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Sałatka ziemniaczana ze szpara…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wegańska spanakopita
1

Wegańska spanakopita

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Krokiety serowo szparagowe

Krokiety serowo szparagowe

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Kiełbaski z ziemniakami i fasolką z patelni

Kiełbaski z ziemniakami i faso…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena