Krokiety z kapustą i grzybami
składniki na ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody (pół na pół z mlekiem)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jajka ubić na puszystą masę. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Na teflonową patelnię wlać odrobinę ciasta i rozsmarować. Smażyć cienkie placki z dwóch stron do wyczerpania ciasta.
składniki na farsz:
40 dag kapusty kiszonej
20 dag grzybów mrożonych
kilka suszonych grzybków
1 cebula
sól
pieprz
olej
składniki na panierkę:
bułka tarta
jajka
Kapustę ugotować, mocno odcisnąć z wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojone grzyby. Suszone grzyby(wcześniej namoczone i ugotowane) pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników. Całość przesmażyć, doprawić sola i pieprzem do smaku. Do farszu dodać odrobinę bułki tratej.
Gotowy farsz nakładać na naleśniki. Zwijać nadając im odpowiedni kszałt. Następnie obtoczyć w jajku i tartej bułce. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron i gotowe.