Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i  grzybami

 

Zdjęcie - Krokiety z kapustą i  grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

składniki na ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki

1 i 1/4 szklanki ciepłej wody (pół na pół z mlekiem)

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Jajka ubić na puszystą masę. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Na teflonową patelnię wlać odrobinę ciasta i rozsmarować. Smażyć cienkie placki z dwóch stron do wyczerpania ciasta.

 

 

składniki na farsz:

40 dag kapusty kiszonej

20 dag grzybów mrożonych

kilka suszonych grzybków

1 cebula

sól

pieprz

olej

 

składniki na panierkę:

bułka tarta

jajka

 

Kapustę ugotować, mocno odcisnąć z wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojone grzyby. Suszone grzyby(wcześniej namoczone i ugotowane) pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników. Całość przesmażyć, doprawić sola i pieprzem do smaku. Do farszu dodać odrobinę bułki tratej.

 

Gotowy farsz nakładać na naleśniki. Zwijać nadając im odpowiedni kszałt. Następnie obtoczyć w jajku i tartej bułce. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron i gotowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Krokiety z kapustą i  grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Krokiety z kapustą i  grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Krokiety z kapustą i  grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów