Buraczki zasmażane z jabłkiem i śmietaną
Zasmażane buraczki zawsze były moja ulubiona jarzynką do obiadu. Moja Mama często przygotowywała(i przygotowuje )je do kotletów mielonych, ciemnego miesa w sosie, koniecznie do golonki, a także na świeta do pieczeni wieprzowej. Ja natomiast wersje tradycyjna wzbogacam jabłkiem i śmietaną.
Składniki:
1 kg buraków równej wielkości
duże kwaskowe jabłko
cebula
łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju
łyżka mąki
sól
cukier
świeżo zmielony biały pieprz
śmietana
ocet winny lub jabłkowy
Umyte i osuszone buraki wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do piekarnika*, pieczemy w temp. 180 st. wyjmujemy ciepłe, obieramy ze skórki, ucieramy na tarce z małymi otworami lub rozbijamy w malakserze na puree. Podobnie ucieramy jabłko** wcześniej opbrane i pozbawione gniazd nasiennych.
Na rozgrzanym tłuszczu zasmażmy bardzo drobno posiekaną cebule, gdy sie zeszkli dodajemy mąkę, razem zasmażmy, czesto mieszajac, az maka nabierze złocistej barwy. Na zasmazke wrzucamy jabłko i buraczki, przyprawiamy i kilka minut zasmażamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę w ilości według własnych upodobań smakowych.
*można również ugotować je w łupinkach
**ja zazwyczaj ścieram je na tarce o dużych otworach
Smacznego!
Przepis ten bierze udział w zabawie