Buraczki zasmażane z jabłkiem i śmietaną

Buraczki zasmażane z jabłkiem i  śmietaną

Zasmażane buraczki zawsze były moja ulubiona jarzynką do obiadu. Moja Mama często przygotowywała(i przygotowuje )je do kotletów mielonych, ciemnego miesa w sosie, koniecznie do golonki, a także na świeta do pieczeni wieprzowej. Ja natomiast wersje tradycyjna wzbogacam jabłkiem i śmietaną.

Zdjęcie - Buraczki zasmażane z jabłkiem i  śmietaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki:

1 kg buraków równej wielkości

duże kwaskowe jabłko

cebula

łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju

łyżka mąki

sól

cukier

świeżo zmielony biały pieprz

śmietana

ocet winny lub jabłkowy


Umyte i osuszone buraki wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do piekarnika*, pieczemy w temp. 180 st. wyjmujemy ciepłe, obieramy ze skórki, ucieramy na tarce z małymi otworami lub rozbijamy w malakserze na puree. Podobnie ucieramy jabłko** wcześniej opbrane i pozbawione gniazd nasiennych.

Na rozgrzanym tłuszczu zasmażmy bardzo drobno posiekaną cebule, gdy sie zeszkli dodajemy mąkę, razem zasmażmy, czesto mieszajac, az maka nabierze złocistej barwy. Na zasmazke wrzucamy jabłko i buraczki, przyprawiamy i kilka minut zasmażamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę w ilości według własnych upodobań smakowych.

*można również ugotować je w łupinkach

**ja zazwyczaj ścieram je na tarce o dużych otworach

Smacznego!

 

 Przepis ten bierze udział w zabawie

Zdjęcie - Buraczki zasmażane z jabłkiem i  śmietaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów