Sałatka przygotowana przy okazji przygotowania śledzia w śmietanie. Wystarczyło odłożyć 2 filety, trochę jabłek i cebuli, dodać co nieco i już jest całkiem inna sałatka :)
Kto wypróbuje ten przepis, temu nie straszne już robienie pierogów. Ciasto super się zagniata, jest mięciutkie elastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy, nie sprawia kłopotów przy wałkowaniu. Rewelacja po prostu. A po ugotowaniu... rozpływa się w ustach...no i ten smak śmietanowy..mmmm..Polecam gorąco!
Długo modyfikowałam przepisy, szukając smaku, który przypomina mi i surówki podawane w restauracjach, i te, które pamiętam z dzieciństwa, z czasów stołówek. W końcu mi się udało i od jakiegoś czasu ta surówka należy do jednej z naszych najlepszych.
Słodka i orzeźwiająca, dzięki dodatkowi mięty, zupa w tęczowym odcieniu zieleni. Obudziła we mnie na nowo miłość do zapomnianego dawno temu zielonego groszku.Jej jedzenie daje przyjemność nie tylko z powodu walorów smakowych, ale też wizualnych.