Pierogi z bryndzą
Bardzo smaczna odmiana ruskich pierogów. Zamiast twarogu dodaje się bryndzę, dzięki temu pierogi mają ostrzejszy smak i są bardziej słone.
Przepis z programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" z odcinka pod tytułem "Krynicki smak" znalazłam na tej stronie.
To moja szósta propozycja do akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl
Składniki :
ciasto :
- 350 g mąki pszennej
- pół szklanki letniej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
farsz :
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g bryndzy [ dałam 250 g ]
- 1 cebula
- pół łyżeczki masła
- sól , pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle na złoto.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Połączyć z bryndzą , dodać podsmażoną cebulę, wymieszać. Doprawić pieprzem i solą (z solą ostrożnie, bo bryndza jest dość słona).
Zagnieść ciasto z podanych składników - powinno być jednolite i elastyczne. Rozwałkować na cienki placek, wycinać szklanką krążki, nakładać na nie po łyżce farszu i zlepiać.
W dużym garnku zagotować wodę z 2 łyżeczkami soli i łyżką oleju. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi, zamieszać, przykryć. Gdy wypłyną , gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką-cedzakiem, odsączać i układać na talerzu.
Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną lub z podsmażoną cebulką.