Flądra w sosie winnym
„Ryby w winnym sosie często pojawiały się na watykańskim stole Jana Pawła II. U nas niestety dość rzadko. Po pierwsze dlatego, że mąż nie lubi sosów z dodatkiem śmietany, a po drugie i najważniejsze kupienie dobrej ryby w przyzwoitej cenie nie jest sprawą prostą o czym już kiedyś pisałam na tym blogu. Na dodatek wszystkiego media ostatnio doniosły, że nawet z karpiem na święta, też będą problemy. Czyżby zanosiło się na wigilię bez karpia w galarecie?.”
Flądra w sosie winnym
Składniki dla 4 osób:
4 filety z flądry
1 mała cukinia
250ml białego wytrawnego wina
300ml śmietanki 18%
1 łyżka posiekanego szczypiorku
70g masła
1/2 cytryny
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
sól, biały pieprz
Umytą cukinię pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do garnka z wrzącą osoloną wodą i po 2 minutach gotowania odcedź.
Umyj filety i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i popierz. Posmaruj masłem naczynie do zapiekania. Ułóż w nim filety. Skrop sokiem z cytryny, odrobiną skórki otartej z owocu i wiórkami masła. Polej 4 łyżkami wina i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut.
Wlej do rondelka resztę wina, zagotuj i trzymaj tak długo na mocnym ogniu, aż wyparuje 1/3 wina. Wlej śmietankę i skrobię kukurydzianą rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Zagotuj. Dodaj szczypiorek, dopraw do smaku solą i pieprzem i trzymaj na małym ogniu.
Wyjmij rybę z piekarnika. Udekoruj plasterkami cukinii w taki sposób, by imitowały łuski rybie. Posmaruj rybę i cukinię roztopionym masłem (niewiele) i wstaw jeszcze do piekarnika na 15 minut.
Delikatnie przełóż na półmisek i polej sosem omijając plasterki cukinii. Podaj z ziemniakami lub makaronem.
Źródło z niewielkimi zmianami - “Smaki i aromaty”
Przepis dodaję do akcji „Wino i ser”