Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i stopniowo dodając jajka , olej, masło, śmietanę i wodę miesząc aż znikną grudki. Ciasto musi być gładkie i płynne.
Właściwie ciasta czekoladowe są wszystkie takie same albo bardzo podobne do siebie. To jest kolejna wariacja ciasta czekoladowego na podwieczorek. Jest proste w przygotowaniu i smaczne
Ciasto trochę przypomina brownies - jest ciężkie , wilgotne , słodkie i intensywnie czekoladowe . Wyczuwa się w nim colę , ale naprawdę bardzo delikatnie . Do tego pięknie pachnie - im bliżej końca pieczenia , tym piękniejsze aromaty wydobywały się z piekarnika :)
Masło, cukier i esencję utrzeć na puszystą masę. Dodać po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszać dokładnie - podlewając stopniowo mlekiem. Całość utrzeć na gładką masę - bez grudek! Najlepiej użyć miksera.
Oto przepis na ciasto, na które absolutnie nie masz czasu. Do dyspozycji najwyżej 5 minut… Co w tym czasie można w ogóle upiec? No, tak całkiem upiec, to może nic, ale przygotowanie tego ciasta nie zajmie więcej niż parę minut.
No właśnie - z czym ? Podpowiem, że to jest warzywo, i to warzywo, które na pierwszy rzut oka zupełnie nie pasuje do słodkich wypieków. Można dać do ciasta cukinię, a nawet ziemniaki. Marchew - to już klasyka. Ale buraki ? Okazuje się , że można dodać i nasze poczciwe buraczki. Co więcej - ciasto z ich dodatkiem jest smaczne, ma piękny kolor i nic nie wskazuje na to, że w środku siedzi to czerwone warzywo :) Zapraszam na mocno czekoladowe ciasto z burakiem !
W październiku gospodynią WC jest Pincake.Zaproponowała 2 przepisy.Czekoladowe ciasto buraczane jest pyszne, maksymalnie czekoladowe, gęste i wilgotne.Przepis cytuję za gospodynią.
Dzisiaj polecam pyszne ciasto z kolekcji Wypieki ze smakiem. Lekki biszkopt z jeszcze lżejszą pianką i wiśniami w środku. Jest przepyszne a robi się go błyskawicznie więc bardzo polecam.
Kolejny czekoladowy smakołyk - tym razem postanowiłam wypróbować ten przepis znaleziony na blogu Tatter. Przepis nietypowy, bo w skład ciasta wchodzą ziemniaki. Dzięki nim ciasto jest delikatne i lekko wilgotne. I podobno dłużej się przechowuje - czego tym razem raczej nie uda mi się sprawdzić, bo prawie je zjedliśmy ;))